onsdag 3 mars 2010

Brutalt Lotta Grönblad (S)

För två år sedan tog sossarna över makten i Strängnäs kommun. Lotta Grönblad (S) blev ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Det första hon gjorde var att höja sitt eget arvode, sen hände inte mycket mer. Förutom att hon lade ner en kommunal skola samt försökte lägga ner ytterligare två kommunala skolor. Hon som hade skrikit om brutala skolbudgetar med mera visade sin brutala sida. Ordförande för Lärarförbundet i Strängnäs säger till tidningen: "Av det man lovade bidde det en tumme. Hyrorna är dyra och det urholkar verksamheten." Hon kallar det hela ett sorgligt kapitel.

Och det är just vad det är. I snart två år har Grönblad haft ansvaret för skollokalsutredningen. Det första hon gjorde var att lägga till en massa tilläggsdirektiv; alltså utvidga utredningen. Sen vet vi alla vad som har hänt. Hon har lagt fram det ena katastrofala förslag efter det andra och gjort barn, föräldrar och personal oroliga. Marianne Brise berättar att det har påverkat arbetsmiljön och varit jättejobbigt.

Strengnäs Tidning skriver: "Den har skapat oro bland elever, lärare och föräldrar. Den har fällt ett kommunalråd och pågått i tre år. Vad den har kostat i pengar vet ingen. Nu läggs skollokalsutredningen ner." Utredningen läggs alltså ner efter tre år utan resultat. Grönblad har gång på gång lovat att beslut i skolokalsutreningen snart skall tas. Nu bidde det ingenting utav alla hennes löften förutom en fet räkning. Jag tror ingen är förvånad. På ledarsidan skriver man: "För att genomföra nödvändiga strukturförändringar behövs både fingertoppskänsla och beslutsamhet." Så sant så sant! Båda sakerna saknar dock kommunens politiska ledning.

Lotta Grönblad skriver på sin nya blogg: "Jag har aldrig varit någon fan av den. Kanske borde jag ha haft mer kraft att dra i bromsen tidigare? Jag är iallafall glad att det är gjort nu. Därför att det är olämpligt att försöka trycka in en lokalförsörjningsprocess i en treårsutredning." Om hon inte var något fan av utredningen varför gjorde hon den större då? Och hur kunde det ta henne hela två år att komma på att det inte går att trycka in något i en treårsutredning? Mycket snack och ingen verkstad har det varit. Det har hon helt rätt i.

8 kommentarer:

MariavB sa...

Håller med !

Mats Werner sa...

Som jag skrev igår: hennes lokalkramande kommer - den dagen hon påstår att Karinslundsskolan behövs igen - att ha kostat skattebetalarna 60 miljoner + utredningskostnaderna!

Stefan Holm sa...

Kan man inte göra som i ishockey, sätta fru Grönköping på bänken? Skatteverket har en vision "Ett samhälle där alla vill göra rätt för sig". Det betyder att vi ska vara villiga att betala skatt för att upprätthålla vårt välfärdssamhälle.
Men det innebär baske mig inte att okunniga politiker ska förskingra våra kommunala medel genom inkompetenta beslut. Den Svenska veligheten har återigen fått ett ansikte. Inom min verksamhet jobbar vi aktivt mot effektiva möten. Inte en minut får gå åt till meningslöst dravel.

Min fru ställde frågan till mig i går varför vi har dessa eviga möten i Sverige utan att vi kommer till något beslut. Jag kan tillägga att hon har en "osvensk" bakgrund. Vad svarar man på det? Att vi älskar att prata men är fruktansvärt rädda att att ta beslut och konfliker? Att vi i trygghetsnarkomanernas Sverige viker oss för varje vindpust som kan tänkas skapa en konflikt.

Kontentan är:
Var gärna sociala till det absurda i nämnder och styrelser, men inte med mina skattepengar. Jag vill se resultat och beslut och inget velande hit och dit. Att komma till ett möte utan att aktivt delta borde i det närmaste var belagt med dödsstraff.

erik berg sa...

Stefan har en mycket viktig synpunkt om detta med det svenska ledarskapet som ständigt kräver koncensus.

Vi svenskar verka vara ett folk som ständigt skall ”sitta i ring och rulla apelsiner”, som man (vi) gjorde på 70-talet när kurserna i bla MBL florerade som mest.

Nej försök att lev upp till Strängnäspartiets lilla devis ”handlingskraft och nytänkande” i stället och gör något.

Erik

Mats Werner sa...

Ganska ofta har vi i Plan- och Byggnämnden oändliga dagordningar. Förra gången fick vi lov att lämna halva listan till nästa sammanträde eftersom klockan blev för mycket. Vi har också en del tjänstemän som är alltför ostrukturerade som föredragare vilket gör att saker drar ut onödigt på tiden.

Så igår - när jag såg at dagordningen var minst lika lång, föreslog jag att ett utbildningspass skulle utgå och att vi istället för den sedvanliga långa kafferasten skulle hämta kaffet till sammanträdesbordet och fortsätta mötet. Sagt och gjort och vi blev klara med hela listan till strax efter deadline: 22:30.

Stefan Holm sa...

Ja du Erik. Själv satt jag som busschaufför på en så kallad "charmkurs" på 80-talet och kastade färgade bollar. Vi skulle lära oss hantera känslor.

Som du säger så saknar vi handlingskraft. Något som tyvärr forfarande är en sanning i velourbyxornas och mellanmjölkens förlovade land. Den handlingsförlamning och brist på nytänkande genomsyrar tyvärr hela samhället. Men som du säger, det är dags att vi i Strängnäspartiet gör något åt det. I vår del av Sverige.

By the way; bra intitiv Mats, kaffe kan vi dricka på fritiden. Eller som i detta fall, med hjälp av vår simultanförmåga. Det är en lögn att män inte kan göra två saker samtidigt ;-)

Patrick Baltatzis sa...

Jag är inte lika övertygad om att den långa kafferasten på nämndemötena är skälet till att en lokalutredning hamnar i långbänk. Att fikapausen är för lång är en tayloristisk syn på produktivitet.
Att det finns möten som inte är produktiva är inte något speciellt för den politiska sfären. Dåliga möten finns överallt, är det då synnerligen besvärande att vi betalar skattemedel för samma saker som vi själva är en del av varje dag, på nästan varje arbetsplats riket runt? Nej jag kan inte tycka det. Däremot måste jag ta en noggrann titt på mig själv och se var jag själv bidrar till att upprätthålla en dålig möteskultur. Min 2 pennies från ett arbetsliv på många olika platser, företag, organisationer runt om i hela Sverige.
Min erfarenhet är att det största misstaget de flesta gör är att alldeles för få kommer förberedda till mötena.

Stefan Holm sa...

Du har rätt Patrick i att den största anledningen till att dåliga möten uppstår är att många kommer oförberedda. Se mitt påhopp om kaffedrickandet mer som en metafor för de som "sitter av" möten för att få tiden att gå. Och därmed slösa bort min tid. Vi har mycket klara regler där jag jobbar att:
1. Kom förberedd och påläst eller kom inte alls.
2. Gå bara på möten där du har något att tillföra.
3. Se till att vara fokuserad när du är där vilket bland annat innebär att hålla tider och att stänga av mobilen (vid nödfall ha den på i tyst läge).
Jag jobbar som workshopfacilitator 1-2 gånger per vecka och kan lova att jag ser till att reglerna följs ;-)

Jag lever efter devisen: Kan du inte göra något bra, gör det inte alls. Det innefattar att ha något vettigt att tillföra när man går på ett möte. Det fanns en tid när man trodde att för att utveckla sig ska man satsa på det du är dålig på. Tack och lov har många nu insett att det är dina styrkor du ska satsa på (se t ex Tom Rath:Strengthsfinder 2.0 eller Marcus Buckingham: Now Discover your strengths)

Problemet med världen är fylld av chefer men alldeles för få ledare, som någon vis kvinna sagt (har glömt hennes namn). Detta avspeglar sig tyvärr också i möteskulturen inom många företag. Jag tycker man ska tänka på att det i andra änden sitter någon som får betala för att man sitter av ett möte = gör ett dåligt jobb. I alla fall blir detta uppenbart när våra kunder betalar över 1000:-/timme för vårt jobb. Att "alla" gör så tycker jag inte är ett giltigt skäl.