lördag 20 mars 2010

Batongmormor Beatrice Ask är sig lik

SvD skriver: "På ett seminarium i riksdagen i torsdags om prostitution, sade Beatrice Ask att omgivningen bör få veta om någon är misstänkt för sexköp. - Jag skulle kunna tänka mig att ha väldigt grälla färger på kuvertet och skicka hem till folk som var misstänkta för detta, sade hon. - För jag tror att det värsta som kan hända många av dem som är ute och köper sex, det är att någon i omgivningen får reda på att de är ute i det här, sade Ask."

DN skriver: "Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, är chockad över Asks uttalande och beskriver idén med de grälla kuverten som en 'hårresande tanke'. – Det är inte en acceptabel människosyn. Det är en återgång till medeltiden..." Ja, man kan ju undra hur länge vi skall stanna kvar i medeltiden?

Ledarskribenten på Eskilstuna-Kuriren Susanna Birgersson undrar om Beatrice Ask har blivit skvatt galen. Hon skriver: "För det första: Sen när straffar vi personer som inte är dömda för brott? För det andra: Skampålens avskaffande var ett framsteg för rättsstaten." Birgersson ställer bra frågor. I ett civiliserat samhälle utmäter man inget straff innan dom. Så Beatrice Asks förslag är helt galet! Det var nog länge sedan vi i Sverige hade en justitieminister som inte är "skvatt galen". Den förra justitieminister Thomas Bodström (S) var nämligen inte ett skvatt bättre än den batongmormor vi har i dag.

Han är pappa till den här idiotin: "När farliga fångar rymde från fyra olika fängelser 2004 startade ett politiskt spel på hög nivå. Dåvarande justitieministern Thomas Bodström gjorde utspel om ett 'superfängelse' för att tysta kritikerna. Nu står resultatet färdigt: tre säkerhetsenheter i svenska fängelser." Och några superfängelser behöver vi inte. Detta skrev jag om på Brännpunkt 2004: "Hårdare tag och superbunker är bara meningslöst prat. Kriminalvården saknar professionell personal. Lagen föreskriver att de intagnas anpassning till samhället ska främjas och att skadliga effekter av frihetsberövandet motverkas."

Den politiska redaktören på VK Ola Nordebo skriver tänkvärt: "Handlar debatten mer om säkerhet och straff än om vård får det konsekvenser i kriminalvården. Enstaka spektakulära rymningar kan utlösa reaktioner som påverkar vardagen för de flesta interner. Av retorik, rubriker och rapportering suggererade bilder av tilltagande brottslighet – kanske utan stöd i någon statistik – väcker krav på tuffare tag och inskränkningar även på fängelserna." Och det var exakt det som hände efter rymningarna 2004. Thomas Bodström (S) var opinionskänslig och populistisk och beställde "superfängelserna".

8 kommentarer:

N sa...

Hej Margit, vilken bra artikel du skrev.

Riktigt välgjord.

D.Johansson journalist sa...

Undrar om hon själv har rent mjöl i påsen, såg dessa videos.....om något riktigt stort man tystat ner...hmm..som annars

allvarligt skadat sverige med tanke på att polis/åklagare/skl/hsan/socialstyrelsen/fsk/afa

försäkringar/landstingspolitiker/läkare, med många mfl hade kommit ordentligt vid skampålen.

Kanske lämpligt att göra en "groda" och sedan avgå....

Någon måste ha hållit i trådarna och tystat i alla led..någon med absolut makt över rättsväsendet.....

http://www.youtube.com/watch?v=aHQrbgI9Fxg


http://www.youtube.com/watch?v=uCOvH08MY_Y

Stefan Holm sa...

Ja du Margit, Betrice Ask visar på något som ofta saknas i debatten. En tydlighet i sina åsikter. Jag håller helt med henne, häng ut grisarna till allmänt beskådande. Det enda som kan tala mot hennes förslag är det faktum att de som hängs ut inte ännu är dömda. Vilket kan skapa samma effekt som de män som anklagas för incest i förskolan och sedan visar sig vara oskyldiga. Lite av en häxjakt.

Men i sak håller jag helt med Beatrice. Till Aftonbladet säger hon att idén med grälla färger på kuvertet kanske inte var en så bra idé, vilket jag inte håller med henne om. Jag tycker det var en utmärkt idé, ju tydligare desto bättre. Stå på dig Beatrice, du är inte ensam i dina åsikter!

Margit Urtegård sa...

Hej Stefan

Du påpekar: "Det enda som kan tala mot hennes förslag är det faktum att de som hängs ut inte ännu är dömda." Du sa det själv Stefan, mer behövs egentligen inte sägas.

Stefan Holm sa...

Ja, Margit, men när de väl är dömda tycker jag de ska sättas ut med foto i tidningen, sättas i skampåle på torget till allmänt spott och spe :-)
Inga halvmessyrer här inte.

Unknown sa...

Ja, det skulle blivit färggrant i kanslihuset under Geijer-affären!

Mats Werner sa...

Visst mäter vårt samhälle ut straff utan dom! Dagligen! Det kallas strafföreläggande.
Skattetillägg har varit ett sådant förfarande också som nu dock tycks bli stoppat för att någon vaknat och insett att vi dömt ut dubbla straff.

JA sa...

Den "Stefan Holm" som uttalar sig här, är han kandidat för Strängnäspartiet till kommunfullmäktige?

Mot bakgrund av de åsikter som signaturen ger uttryck för här utgår jag från att någon på ledande position i partiet tydligt vill förklara att detta inte är den aktuella representanten för partiet, om nu signaturen missbrukats.

I annat fall vet inte riktigt vad jag ska säga...annat än att jag skräms ända in i märgen, och skäms å Stefans vägnar.

Mats - strafföreläggandet kräver ett erkännande. En ganska central skillnad.