lördag 20 februari 2010

Kriminalvården, en sorglig historia

I januari 2004 började jag att arbeta på Hallanstalten i Södertälje. Innan dess jobbade jag på Mariefredsanstalten i tre år. Sommaren 2004 rymde den dömda polismördaren Tony Olsson med flera från isoleringsavdelningen, som jag arbetade på. Eskilstuna-Kuriren tog kontakt med mig då de visste att Hallanstalten var min arbetsplats och jag berättade offentligt om missförhållanden som förekom där. Flera medier tog kontakt med mig och jag valde att vara öppen om den subkulturen som fanns på bland annat isoleringsavdelningen. Det kom att kosta mig både min hälsa och mitt jobb. I maj förra året sa jag upp mig från Hall. Man kan säga att tre årslöner och många års kamp rikare gick jag vidare tillbaka till livet. Ni som följer min blogg vet att det är länge sedan jag skrev något om kriminalvården. Jag var tvungen att hitta krafter för att kunna berätta min historia.

Sitter hemma i mitt kök tillsammans med en kriminalvårdare, som har råkat ut för samma dåliga ledning som jag gjorde på Hallanstalten. Att kriminalvårdsinspektören Tina Katisko får fortsätta att härska och söndra på Hall gör mig både ont och orolig. Jag fick henne som chef i början på 2008. Arbetsgruppen jag jobbade i fungerade redan dåligt och den kollapsade helt när hon kom och i dag är det nästan ingen kvar i de två arbetslagen hon blev chef över då. Katisko klev in som en elefant i altargången. Under de ca fyra månaderna hon var min chef gick jag ner 17 kilo och tappade helt livslusten. Problemet är dock inte bara Katisko. Efter rymningarna från Hall 2004 sa en tidigare facklig ledare för ST att det enda sättet att komma åt problemen på Hall är att jämna anstalten med marken och bygga nytt. Han hade helt rätt.

Vad har dock hänt? Jo vi hade vid tillfället en mycket opinionskänslig justitieminister Thomas Bodström (S) som tog beslut om att vi skulle bygga superfängelser i Sverige. DN Skriver: "När farliga fångar rymde från fyra olika fängelser 2004 startade ett politiskt spel på hög nivå. Dåvarande justitieministern Thomas Bodström gjorde utspel om ett 'superfängelse' för att tysta kritikerna. Nu står resultatet färdigt: tre säkerhetsenheter i svenska fängelser. I veckan invigdes den sista av dem. Nu hörs allt fler röster som varnar för inhuman kriminalvård." I tillägg fick vi en tidigare polis Lars Nyhlén till generaldirektör. Det hade inte kunnat bli värre.

Förutom att vi inte behövde dessa superfängelserna, så har ledningsproblemen på Hall aldrig åtgärdats. Rötäggen bland de anställda blir fortfarande premierade och befordrade. Intagna blir fortfarande utsatta för övervåld. Det är val i år. Jag kommer att rösta på det riksdagsparti som säger att det är dags för en fängelsereform. Jag vet dock att det är mest en önskedröm, en utopi, att något parti överhuvudtaget skulle engagera sig i kriminalvårdsfrågan. Det behövs nog minst en spektakulär fritagning till innan någon skarpsynt politiker vaknar, tyvärr. Jag återkommer i ämnet.

17 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Citerar härmed delar av ett mail jag har fått: "Ville bara säga att jag tycker det är bra att du orkar debattera kriminalvården fortfarande. Situationen på Hall blir bara värre och värre."

Anonym sa...

Hej Margit!

Förra året deltog jag i en temadag för Fängelsekyrkan. Föredragshållaren nämnde då, för mig när jag ställde en fråga vid sidan om, att Vänsterpartiet är dem som du kan hoppas mest ifrån i denna fråga.

Jättebra att du vill debattera detta!
Jag var på en föreläsning om ADHD i onsdags. 45% av de intagna har ADHD och kostar 2.000:-/dygn i anstaltsvård för något de skulle ha fått diagnosticerat under skoltiden.

Killen som forskar och föreläser har suttit inne i 6 år.

Kram

Lena

Anonym sa...

http://www.adhd-ricoschett.se/

Här är Federico Leals hemsida.

Margit Urtegård sa...

Hej Lena.

Tack för din kommentar och för ditt engagemang. Du bryr dig om dina medmänniskor.

Du får berätta mer om den föreläsningen om ADHD som du var på när jag kommer hem från Norge. Det låter jättespännande.

Jag åker till Margarita i morgon bitti. Det är 100 mil till Molde och det blir en tuff dag i bilen. Jag skall köra och Emil skall ta hand om kattungen till Margarita. Det tar nog 15-16 timmar att köra dit nu när det är hala vintervägar hela vägen.

Att satsa mycket mer på barn- och unga i skolan skulle spara både mycket lidande och pengar. Tänk om fler politiker fattade det.

Kram

Nina Moradi sa...

Jo då, en riktig tragedi är vad kriminalvården är, och det är sorgligt att det ska vara så på en statlig myndighet.

Då jag inte arbetat på Hall mer än 8 månader är jag inte rätt person att avgöra om situationen blivit bättre eller sämre jämns med åren.

Jag kan bara berätta min egen berättelse och förstå att jag nog inte varit ensam.

Lena Bergman sa...

Du berör faktorer som borde belysas mer uttömmande och helst offentligt! Samband ledning/personalrörlighet och sjukskrivningar? Samband diagnos/brott? Frågan om ADHD och bristen på tidiga insatser i skolan borde tas upp inför valet...

Nina Moradi sa...

Lena:

Jag tror också på ökad tolerans gentemot många energifyllda pojkar/män men ibland önskar jag att alla stämplingar kunde försvinna.. Jag tror någonstans att det handlar om att pojkar behöver börja skolan 1-3 år senare än flickor. Jag är ingen genusvetare men jag funderar emellanåt på alternativa lösningar till medicinering och neuropsykiatriska undersökningar. Det skulle dock vara intressant att få gå på en föreläsning kring bokstavskombinationer
=)

Anonym sa...

Det finns en bok;

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185327506

Lyft fram dina ADHD-barns styrkor.
Den fick mig att fundera på om vi inte skulle ha friskolor som bemöter deras behov.

De har fantastiska begåvningar som samhället behöver värna istället för att stigmatisera.

Thomas sa...

Du säger lite stolt att du fick tre årslöner för att säga upp dig. Du satt tillbakalutad hemma och fick skattebetalarnas pengar. Pengar som vi här via bloggen kunnat följa finasierat dina resor världen över.

Och du ska vara en politiker som arbetar på medborgarnas uppdrag - sicken sådan!

Nina Moradi sa...

Jo, dubbelmoraliserade människor som inte vet någonting om hur Margit har genomlidit det Helvetet på Hallanstalten brukar prata om skattepengar.

Själv har jag valt att inte ta skattebetalarnas pengar, jag har avsagt mig dem pengarna. Det är min stolthet som har gjort att jag gått till en doktor som har sjukskrivit mig för psykiska besvär.

Mina psykiska besvär som jag fick av att arbeta på Hall.

Anstalten gjorde sig av med Margit, hon förtjänade MER. Du Thomas är en avunsjuk dubbelmoraliserande fegis, förmodligen är du en sosse som är lite avundsjuk på att en som Margit har mer styrka än vad du har...


Nina Moradi

Thomas sa...

Varje sak har tre sidor - min sida - din sida - den rätta sidan...

Nina Moradi sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
erica sa...

Hej Margit!!

Jo kriminalvården är en sorglig historia och det vet många med oss.

Hemskt att höra att det bara blir värre och värre, men jag är tyvärr inte förvånad med den ledningen som var nu är väl delar av den kanske ny idag men tragiskt attdet inte medfört förbättringar.

Du är värd mer än 3 årslöner !!! är ju sorgligt att avundsjukan hittat in på din blogg.

Hoppas allt är jättebra med dig

kramar erica

Nina Moradi sa...

Nu ska vi se om det blir rätt, perfektionist som jag är så kan jag inte med att det finns stavfel bland mina kommentarer, då raderar jag hellre.


Thomas, du använder ord som står på en viss vägg...

Tycker du att du förtjänar att ta de orden i din mun?

Tycker du att det finns någon som helst råg i ryggen på dig som kommer fram och skriver anonymt med ett alias på Margits blogg?
Är du stolt över dig själv? Det fanns 2 Thomas på Hall som arbetade nattetid, vilken av dem är du?
Har du funderat på att man kan spåra adresser?

På min blogg kan jag se när Halls anställda går in, nattetid och dagtid, menar du att ni sitter och surfar på nätterna utan att ha behörighet?


Nina

Thomas sa...

Nä du Nina någon polis det blir du aldrig!

Jag måste till din besvikelse berätta att på Hall arbetar jag inte, dock har jag varit där ett flertal gånger då jag till trots arbetar inom Kriminalvården. Margits öde inom Kriminalvården är vida känt.
Ville bara med att citera "väggen" visa att jag visste mer om detta öde än du förstod.

Att jag inte skriver ut mitt hela har många anledningar inga jag delar med mig.

Thomas

Nina Moradi sa...

Nej du Thomas, polis vill jag inte bli, jag skulle aldrig få för mig att vara statens springflicka en gång till.
Jag var med på demonstrationen mot den persiska ambassaden, jag såg hur poliserna sprayade alla demonstranterna.

Det måste ju vara lite jobbigt att bli beodrad att spraya människor och använda våld för att skydda en diktatur.

Det var synd om de poliserna, man såg i deras ögon att de inte ville vara delaktiga i våldsamheterna. De ansåg att det var moraliskt fel att skydda diktaturer.

Feg är vad du är. Vågar inte stå för din identitet.
Mig skrämmer du inte.

Grattis på Kvinnodagen Thomas

Anonym sa...

vad jag letade efter, tack