måndag 28 december 2009

God förtsättning önskar jag alla vänner.

Pontus, Margarita, Emil, Benjamin och Margit, samt alla våra katter; Ragdollen Donatella och hennes tre kattungar.












På min son Benjamins namnsdag vill jag passa på att önska familjens släktingar och vänner en god fortsättning och ett riktigt underbart GOTT NYTT ÅR! Sköt om Er och ta väl hand om varandra. Gott nytt 2010!

tisdag 22 december 2009

Christmas card from my Gambian sister Awa.

















She wrote: "At Christmas
and the New year
I wish you entire family
the peace of God, mercy,
favour and blessing of God.

May every member
of your family continue to be
under the watchful eyes
of the Almighty.

May you enjoy every minutes
of the season
and may the new year
usher into your family
great things and abide
with you always.

Peace of God to you at Christmas and the New year.


Det är det vackraste julkort jag någonsin har fått. Min gambianska syster Awa och jag pratade mycket om vår Gudstro när jag träffade henne i Gambia i november 2009. Awa är muslim och jag är kristen. Vi kom överens om att det antagligen är samma Gud vi tror på, bara att vi kallar honom vid olika namn. Jag hoppas att jag en dag får äran, möjligheten och förmånen att fira ramadan tillsammans med min gambianska lillasyster. Det handlar om att gå emellan, som prästen sa. Det kallas kärlek till sin nästa. Det handlar om att inte "slå" sin egen tro i huvudet på någon vare sig det handlar om politik eller religion. Det handlar ytterst om att visa respekt och härbärgera en stor portion ödmjukhet. Nödvändiga egenskaper för att kunna bygga broar!

måndag 21 december 2009

Nå har vi vasket golvet...

Här bor familjen Urtegård/Wennerberg.

















Julekveldsvise

Nå har vi vasket golvet og vi har børi ved,
og vi har set opp fuglebang og vi har pynte tre'.
Nå sett vi oss og hvile og puste på ei stund,
imens je rugge vogga, så bror din får en blund.

Dra krakken bortåt glaset, så sett vi oss og ser,
og prøver finne leia der julestjerna er,
den blankeste ta alle, hu er så klar og stor
- du ser a over taket der Jordmor-Matja bor.

Hun er så snill den stjerna, hu blonke', kan du sjå?
- og nå skal je fortælja og du skal høre på.
Den fyrste gong hu skinte så lage hu ei bru
imilla seg og himmel'n og ei krubbe og ei ku.

I krubba låg ein liten gutt så fresk og rein og go',
og mor hans dreiv og stelte'n og far hass sto og lo,
og gjetergutta deromkring dom kute tel og frå
og bar med seg små lamonger som gutten skulle få.

Og tel og med tre vise menn - dom rei i flere da'r
og ingen visste vegen og itte 'hen det bar,
men stjerna sto og blonke på himmelhvelven blå
så ingen ta dom gikk bort seg og alle tre fekk sjå.

Ja, det var fyrste gongen som julestjerna brann,
men sia har a brønni i alle verdens land
og såmmå å som hender er stjerna like stor
- du ser a over taket der a Jordmor-Matja bor.

söndag 20 december 2009

Fjärde advent och det fjärde ljuset.

Donatellas kattungar, tre veckor gamla. Vi tenner fire lys i kveld og lar dem brenne ned For lengsel, glede, håp og fred, men mest allikevel for fred på denne lille jord, hvor menneskene bor

söndag 13 december 2009

Tredje advent och det tredje ljuset.

Donatellas tre kattungar, två veckor gamla.






















Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede
De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi tre lys i kveld for lengsel, håp og glede

onsdag 9 december 2009

Marcus Birro om "Förskjutning från medkännande till förakt"!

Marcus Birro skriver i Expressen: "Det är inte denna eller förra regeringens skärpta regler som är skammen i allt det här. Det är den nya tidens vulgära förskjutning från ett solidarisk värnande om de svaga, till ett slentrianmässigt förakt för svaghet. Det är denna folkliga förskjutning från medkännande till förakt som är det verkligt läskiga. Vi ser det överallt. Cynisk elakhet premieras. Mediala mobbare lyfts upp och hyllas. Vilken typ av land är vi på väg att få när den enskilda handläggaren driver en nya hård lag ÄNNU hårdare, ÄNNU tuffare, än hon egentligen behöver? Varför protesterar inte fotfolket hos Försäkringskassan? Är man så obrottsligt trogna överheten?"

Birro efterlyser alltså civilkurage hos de anställda på försäkringskassan. Han vill att de skall vara sanningssägare och kliva fram på barrikaderna och skrika högt och protestera. Ja, det kan man ju tycka. Marcus Birro glömmer dock en väsentlig sak i sammanhanget. Det kostar för mycket att mopsa upp sig mot det han kallar överheten. Birro tillhör de mest priviligerade i samhället då han får betalt för att tycka fritt, i olika TV-program, tidningar och annan media. Vi andra "dödliga" får betalt för att hålla käften, annars kan vi hamna på en fyr! Vanligt folk kan inte bara basunera ut på torget vad de tycker och tänker. Det är för djävligt, ja det är det, men det är så det är. Har tidigare skrivit den här bloggartikeln om varför inte fler blir sanningssägare.

tisdag 8 december 2009

Ett gigantiskt politiskt (s)vindleri!

Den sosseledda majoriteten i Strängnäs har backat tre gånger på en vecka. Först bestämde de, under kommunfullmäktigesammanträdet den 30 november, att Tosteröskolan inte skall flyttas till Karinlundsskolan. Samtidigt kom beskedet att räddningstjänsten i Mariefred inte skall drabbas av besparingar. Och på kommunstyrelsesammanträdet i går backade man även på flytten av kulturskolan till Campus.

Allt det här är självklart jättebra. Tosteröskolan blir kvar, räddningstjänstens rökdykare blir kvar och kulturskolan får stanna i ändamålsenliga lokaler i centralt läge. Nu får tuttifruttialliansen beröm för sina i och för sig kloka beslut och jag tar mig för pannan. Vad är det som händer? Den vilsna sosseledda majoriteten lägger fram den ena förslaget dummare än det andra.

Då får de mothugg av både oppositionen och allmänheten. Sen fem i tolv varje gång kommer de till slut på att de här förslagen inte är så lysande och bestämmer sig för att backa. Under tiden har barn, föräldrar, lärare med flera levt i stor oro och förtvivlan. När tokigheterna sen stoppas genom att den styrande majoriteten ändrar sig så får de beröm! Det vi har sett sedan den icke folkvalda majoriteten tog över makten i april förra året är ett gigantiskt politiskt svindleri av stora mått! Att hylla sådant är att be om att bli svindlad en gång till.

måndag 7 december 2009

Spåren på bryggan; av Lars Rambe.

Författaren Lars Rambe och Margit Urtegård.












I dag hade jag förmånen att få äta lunch tillsammans med Lars Rambe, den duktiga och charmerande författaren till den spännande deckaren "Spåren på bryggan". Han bodde i Strängnäs mellan 2005 och 2008 tillsammans med sin fru och två barn. Jag streckläste hans debutbok "Spåren på bryggan" under två kvällar. En helt fantastisk bok, där man verkligen känner att handlingen pågår i Strängnäs och ingen annan stans. Helt otroligt att en "utböling" kan fånga Strängnäs på det sätt som Lars Rambe indeed har gjort. Jag är som man säger på norska, kjempeimponert!

Ibland arbetar jag som bokhandelsmedhjälpare på bokhandeln i Strängnäs och vi säljer väldigt många av Lars Rambes första bok. Jag är övertygad om att vi kommer att sälja lika mycket av hans nästa bok, som blev klar i sommar. En gång strängnäsdeckarförfattare, alltid strängnäsdeckarförfattare; en bygdens son så att säga! En kul kis (gutt) (norskt uttryck) och en läsvärd bok. Köp den på Bokia i Strängnäs!

Vuxensamhället måste ta ansvaret först och främst.

Denna 2:a advent 2009 har jag haft mycket att klura ut eller över. Jag blev mycket förvånad när jag vaknade till nyheterna på P1 i morse och hörde att kristdemokraterna vill att barn under femton år som begår brott skall ställas inför en domstolsliknande nämnd. Jag blev nästan chockerad när jag hörde att det var kristdemokraternas kloka man Peter Althin som låg bakom förslaget. Det förvånar mig mycket att KD nu väljer att driva en politik på brottsområdet där de kräver tuffare tag emot barn som begår brott. Jag trodde faktiskt inte att det var deras melodi.

DN skriver: "Nämnden ska samtidigt hitta konstruktiva sanktioner som inte ska vara straff. Sanktionen ska vara individuellt anpassad, säger Peter Althin, ordförande i partiets rättspolitiska arbetsgrupp, till Svenska Dagbladet."

Jag trodde det var moderaterna och folkpartiet som höll i batongpolitiken. Nu vill tydligen kristdemokraterna också hålla i batongen. Folkpartiets Johan Pehrsson har länge velat införa en ungdomsdomstol, så nu är nog batongpappa Pehrsson glad när han får draghjälp från KD. Jag undrar vad centerpartiet vill?

Kriminologen Jerzy Sarnecki sågar förslaget som han anser vara populistiskt och han säger så här i SvD: "Det är märkligt att så fort ett parti närmar sig fyraprocentsspärren i riksdagen så börjar det ta itu med ungdomsbrottsligheten. Förslaget håller inte, och det gör mig sorgsen att en så klok man som Peter Althin lånar sig till något som det här, säger han till TT."

SvD skriver: "Barn som begår brott, men som inte är straffmyndiga, blir idag ett ärende hos kommunernas socialtjänst. Men det är ett trubbigt verktyg som inte hindrar alla från att fortsätta den kriminella karriären, menar Kristdemokraternas rättspolitiska arbetsgrupp. Därför bör man skapa en nämnd som behandlar brott som begås av barn under 15 år." Att kommunernas socialtjänster ofta misslyckas i sitt arbete när det gäller att ta hand om unga människor som har hamnat snett i samhället kan vi nog alla vara överens om. Att lösa det med att ställa dessa vilsna barn och unga inför en domstolsliknande nämnd (eller en ungdomsdomstol som FP föredrar att kalla det) det tror jag inte på.

Totalt har den rättspolitiska KD-gruppen tagit fram 38 punkter, som jag skall läsa med stort intresse. Peter Althin säger något, som inger ett litet hopp i alla fall: "Vi har haft ambitionen att täcka hela fältet, med den kristdemokratiska inriktningen att vi mycket hårt markerar de förebyggande åtgärderna. Det finns tillräckligt med partier som intresserar sig för hårdare straff." Vi får verkligen hoppas att kristdemokraterna inte tänker att kopiera folkpartiets rättspolitik. När jag har läst alla 38 punkter skall jag återkomma med en analys.

söndag 6 december 2009

Andra advent och det andra ljuset.













Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede
De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede

lördag 5 december 2009

Statsrådet Tobias Billström (M).

Katarina Gustavsson, Tobias Billström och Margit Urtegård Tobias Billström och Margit Urtegård I dag var jag på en konferens om genuskompetens i samband med mottagande, introduktion och integration. En migrations- och integrationspolitik med fokus på kvinnor var temat. En av föreläsarna var migrationsministern Tobias Billström (M); en mycket sympatisk och kunnig person. - Jag är faktiskt inte asylminister, jag är migrationsminister, sa Tobias Billström med glimten i ögat. Han berättade bland annat att EU skall skaffa sig ett gemensamt kvotflyktingssystem. - Halva regeringen i Irak talar svenska, påpekade Billström och det förvånade nog de flesta av oss. Det kom också fram att kvinnor är viktiga kulturbärare och brobyggare, det är tex de som håller kontakten med sitt födelseland. Det är de som sprider kunskaper från deras nya hemland tillbaka till deras modersland. En annan spännande föreläsare var Christian Foster, utvecklingsledare i integration på länsstyrelsen i Stockholms län, en frispråkig och begåvad människa. Han berättade att mannen ofta blir uttolkaren av det nya samhället utifrån faktum att han "first come, first served". Han hade svårt för ordet utanförskap. En sund inställning. För att definiera utanförskapet måste man först bestämma vem som är innanför. Vem är det? Och vem bestämmer det? Stigmatisering är ett viktigt begrepp i sammanhanget. Han citerade Anders Milton: "Vore det lätt vore vi inte här!"

onsdag 2 december 2009

8 av 10 rökare vill sluta röka!

Tidningen Folket skrev 24 november 2008: "Landstinget i Sörmland är sämst på att hjälpa folk att sluta röka." 2008 var första gången man gjorde en studie av hur landstingen hjälper folk att sluta röka. Företaget Health Consumer Powerhouse, HCB, gjorde undersökingen.

Citat från tidningen Folket: "Sörmland har genomgående låga poäng på alla indikatorer, konstaterar Arne Björnberg, utvecklingschef Health Consumer Powerhouse. Bara på en indikator har man fått full poäng, det är Förändring i andel rökande män. När det gäller att få nyblivna mammor att sluta röka efter förlossningen är det bara Jämtland och Gävleborg som har sämre poäng, skriver han i ett pressmeddelande."

Det konstateras: "Tobak är den största hälsorisken i Sverige, och orsakar till exempel nio av tio lungcancerfall. De samhällsekonomiska effekterna har beräknats till 26 miljarder om året skriver Svenska Dagbladet." Detta var 2008. Hur ser det ut i dag?

Den 18 november 2009, under den tobaksfria veckan, skriver Folket: "Tobaksfria veckan pågår för fullt. I Sörmland har Landstinget fokuset inställt på rökavvänjning. – Du kan själv - men det finns stöd om du behöver, är budskapet." Vad händer de andra 51 veckorna om året?

Ordförande i organisationen Läkare mot tobak, Professor och överläkare Hans Gilljam med flera, skriver i en debattartikel i tidningen Folket: "Tobaksavvänjning prioriteras inte i många landsting trots att det är den mest kostnadseffektiva behandlingen som finns inom vården. Det har vi känt till länge, men politiker och beslutsfattare tycks ha missat budskapet. Kan det bero på att de enorma vinsterna syns först i nästa valperiod? När de allvarliga tobaksrelaterade sjukdomarna som KOL, hjärt-kärlsjukdom och cancer minskar i takt med att fler slutat med tobak. Måste inte det vara en av våra största utmaningar idag, att minska lidande och död?"

För det är vad det handlar om, att minska lidande och död. Hur många dör inte många år för tidigt på grund av rökning? Nikotin är enormt beroendeframkallande. Det sägs att det är lika svårt att sluta med nikotin som det är att sluta med heroin. Alla som har haft eller har någon form av missbruk kan förstå vad det handlar om.

Debattörerna skriver: "Närmare 8 av 10 rökare vill inte vara rökare och nästan hälften av snusarna vill inte snusa. Av alla dem vill var tredje ha professionell hjälp. När rökaren får stödjande samtal kombinerat med rätt läkemedel kan möjligheterna att lyckas tiodubblas jämfört med utan stöd. Det är långt ifrån alla rökare som har tillgång till tobaksavvänjning i sitt landsting. Enligt en undersökning är det bara sex landsting som bedömer att resurserna är helt tillräckliga för patienternas behov av avvänjningsstöd. 3 av 10 vårdcentraler har inte tillgång till tobaksavvänjare, enligt en rapport från Statens Folkhälsoinstitut."

Professionell hjälp kan vara så mycket. Det kan handla om allt från stödjande samtal med en rökavvänjningsexpert eventuellt kombinerat med läkemedel till akupunktur. Så här ser den krassa verkligheten ut, enligt debattörerna: "Men i dag beror det på var du bor, om du ska få tillgång till tobaksavvänjning. Inte ens för dig där ett rökstopp är enda vägen tillbaka till ett värdigt liv, finns det självklara stödet att tillgå." Det pratas mycket om likvärdig vård och jämlik hälsa. Hur ser det ut egentligen?

Augusta Widebecksparken i Strängnäs

Konstnären Ulrika Florin vid den lysande blå portalen.





















Augusta Widebeck och Ulrika Florin.





















Ulrika Florin, Augusta Widebeck och Margit Urtegård.













Invigningen av gestaltningen "Augusta på spåret" skedde högtidligt i kväll med tal av både kulturnämndens ordförande Charlotta Steneskog och konstnären Ulrika Florin. Fast det var minst 6 minusgrader ute var det fullt av åhörare där.

Strängnäs kommuns hemsida: "Augusta Widebeck (1847–1937), som parken är uppkallad efter, var en legendarisk kvinna. Hon var en av de första kvinnliga telegrafisterna i Sverige och sitt sista telegram expedierade hon i brudklänning.

Vid 18 års ålder utnämndes denna duktiga kvinna till föreståndare för telegrafstationen i Strängnäs. Med tiden blev hon både respekterad för sin begåvning och viljekraft, som var långt borta från den tidens kvinnoideal.

Hon gifte sig och fick sju barn. Hon såg mycket i samhället som behövde förbättras, och hon drev en envis och outtröttlig kamp för nykterheten. Hennes insatser i föreningslivet gör att hon är en av de få kvinnor som nämns i det digra verket om Strängnäs stads historia. Hon blev den stridbara liberalen, nykterhetskämpen och kvinnosakskvinnan. Hon kämpade hela sitt vuxna liv för vad hon ansåg vara rätt."

Hennes motto var: "Hellre spricker jag en aln, än viker mig en tum."

Islamisk rättvisa i Afghanistan.

I dagens Eskilstuna-Kuriren kan man läsa artikeln "Talibanerna lockar med rättvisa för befolkningen". En läsvärd artikel, som tyvärr inte finns på nättidningen. I artikeln berättar bonden och trebarnsfadern Gul Noor hur det fungerar i Afghanistan. Gul Noor säger: "Ska Barack Obamas nya strategi i Afghanistan lyckas, måste regeringen framstå som ett bättre alternativ än talibanerna. Men, i dag finns mycket som lockar med talibanstyret." Han berättar vidare om talibanernas skuggstyre; en parallell maktstruktur som upprätthåller ordningen och dömer i tvister.

Gul Noors mark blev ockuperad för två år sedan, av personer med tillstånd att bruka marken av en lokal storman och krigsherre med myndighetskontakter. Först vände sig Gul Noor till domstolen i Kandahar för att få rättvisa. Det tog lång tid, kostade stora pengar i mutor till domare och poliser och året efter blev marken ockuperad på nytt. Då höll Gul Noor rådslag med sina bröder igen och denna gång bestämde de sig att söka rättvisa hos talibanerna i stället.

Konflikten blev på detta sätt ett fall för shariadomstolen i Zhari, dit båda parter kallades. Krigsherren som hade ockuperad marken fick en varning: "Händer det igen hänger vi dig."

Eskilstuna-Kuriren skriver: "Där regeringen Karzai styr kan de mäktiga, krigsherrarna, göra vad som helst med de fattiga, men talibanerna dömer alla lika. De står för rättvisa, islamisk rättvisa, säger Gul Noor, vars historia inte är unik. Lokala och internationella medier har rapporterat om många liknande fall. Genom snabb okorrumperad rättvisa, uppbackad av brutala straff, vinner talibanerna stöd hos delar av lokalbefolkningen".

Pashtunen Gul Noor berättar att på grund av att talibanerna hjälpte honom hjälper han dem med mat, husrum samt att han spanar åt deras soldater. Han betonar att det är lugnt i hans område sedan talibanerna huggit händerna av ett par tjuvar och hängt en mördare.

Låt mig vara tydlig, det är fruktansvärt hemskt med både shariadomstolar och sharialagar. Men kan vi klandra Gul Noor för att han väljer det enda han tycker fungerar i hans hemland; talibanerna och islamisk rättvisa? Problemen i Afghanistan är jättekomplicerade. Att Barack Obama väljer att skicka ditt tusentals flera soldater löser inte landets problem. Det är min övertygelse. Ett nytt Vietnam, det är antagligen vad Barack Obama får. Och det har han fått ett fredspris för!

tisdag 1 december 2009

Ian Wachmeister på Bokia i Strängnäs.

Ian Wachmeister och Margit Urtegård I kväll var Ian Wachmeister i bokhandeln i Strängnäs och pratade om sin bok "Rebellerna". Jag gick dit och ställde några frågor till författaren. En färgstark och kontroversiell man. Ian Wachmeister har gjort sig känd som en politisk bråkstake. Han räds vare sig den onde eller dess moster. Han satt i riksdagen mellan 1991 till 1994 för NyD (Ny Demokrati). Strengnäs Tidning intervjuade Ian Wachmeister när han signerade sin memoarbok Rebellerna på Bokia i Strängnäs. Om boken säger Wachmeister till tidnigen: "Den handlar om allt från kärlek, intriger och småskandaler till spännande möten med världsledande personer och mord i min styrelse."