lördag 24 oktober 2009

Månadens visdomsord!

När jag var på studiebesök på Karsudden här i veckan så såg jag denna texten hängande på väggen:

"Om människor som inte förstår varandra åtminstone förstår att de inte förstår varandra, då förstår de varandra bättre än när de utan att förstå varandra, inte ens förstår att de inte förstår."

Tysta majoriteten ett minne blott, gott!

Göran Skyttes krönika i SvD "Tysta majoriteten inte längre tyst" ger hopp! Skytte berättar: "Förr i tiden , till exempel när jag var ny som journalist, hade en 'vanlig människa' praktiskt taget inte en chans att göra sin röst hörd. Majoriteten var tyst, inte för att man ville det, utan för att man var så illa tvungen. Man var hänvisad till att skicka in insändare till en enväldig insändarredaktör som fungerade som grindvakt och censurinstans. Idag är opinionsbildning var mans egendom och slagfält."

Världen går framåt, det är ett som är säkert. Yttrandefriheten har blivit allas egendom med allt vad det innebär. Överheten och samhällseliten får konkurrens och det kan ju bara vara bra!

Göran Skytte skriver klokt: "Även folk som gillar mamma-pappa-barn, kunskaper i skolan, kyrkan på söndagar, trohet i äktenskapet och normer i samhället hörs idag. De sätter emot i debatten, talar mer och mer frimodigt. Det är en bra utveckling."

Den enes rätt skall inte utesluta någon annans!

fredag 23 oktober 2009

Marcus Birros ord om nederlag och sorg.

Man undrar ibland varför? Man frågar sig ibland varför? Varför händer detta mig? I dag behöver jag inte hitta orden själv. Marcus Birro gav mig dem. Jag grät av både sorg och glädje när jag läste Birros gudomligt vackra text i Expressen.

Här kommer ett citat: "Sorgen är en grundlag i mitt liv. Jag har accepterat det. Jag skäms inte längre. Jag märker också att allt det som hotade mig till livet är sådant som nu bygger mig. Det som gör mig sårbar gör mig också stark. Min rädsla är min styrka. När en sorg gått över, stillat sig som en storm, är den magiskt vacker att ha i sin hand. När en höststorm stillar sig och löven ligger vid dina fötter som ett eldrött hav är luften som klarast, tankarna som lättast att nå. Förbanna inte din sorg eller dina nederlag. De hjälper dig i genom det här livet. Får du leva länge har du snart ett prisskåp som är din alldeles egna kraftcentral. Vi möts där! Och i det ofrivilliga leendet som bor i all sorg."

måndag 19 oktober 2009

Aftonbladet är ute på hal is!

Frågan många ställer sig i dag är huruvída det var rätt av aftonbladet att trycka Jimmie Åkessons (SD) debattartikel. För mig är svaret på den frågan enkel. De borde inte ha tryckt artikel, som inte kan bedömas på annat sätt än att den är en ren hets mot folkgrupp. Osmakligt helt enkelt!

Statsministern Fredrik Reinfeldt (M) säger till Aftonbladet: "Jag tror på ett helt annat vägval. Jag erkänner att det finns spänningar i det svenska samhället, som bottnar i olika ideologi och olika religiösa uppfattningar. Men för mig kan aldrig slutsatsen vara någon annan än att vi snarare måste jobba på öka toleransen, nyfikenheten mellan människor med lite olika utgångspunkter."

DN skriver: "Det här är samma typ av propaganda som den nazistiska antisemitismen, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi, till Aftonbladet."

Sverigedemokraterna får mycket uppmärksamhet i media. Är det bra? Är det någon som med handen på hjärtat kan säga att de inte redan vet vad Sverigedemokraterna står för?

söndag 18 oktober 2009

Fel dölja ansiktet i öppet samhälle?

Brännpunkt i SvD: "Om samhället kan reglera att vi måste ha kläder på oss när vi vistas i offentliga miljöer bör det också vara rimligt att kräva att våra ansikten ska synas i dessa sammanhang. Det skriver centerpartisterna Staffan Danielsson och Lennart Pettersson vars motion om ett förbud mot att dölja sitt ansikte har väckt starka reaktioner."

Jag håller med om att polis, förskolepersonal, lärare med flera inte skall få bära burka och niqab på sin arbetsplats; i sitt yrkesutövande. Vad folk gör på sin fritid borde vi inte lägga oss i. På offentlig plats, på gator och torg, måste det vara upp till var och en hur man vill klä sig så länge det inte är förargelseväckande på något sätt.

Brännpunktsartikelförfatterna skriver: "Sveriges två stora lärarförbund vädjar till regeringen att fastställa riktlinjer för detta i landets skolor, och vill att ansiktet inte ska få döljas där." Det ansvaret borde faktiskt regering och riksdag ta. Då slipper enskilda skolledningar ta den konflikten.

Magdalena Andersson (M) skriver på Newsmill: "Nu går lärarförbunden ut och vill ha besked om slöjor. De vill ha enhetliga regler. Båda facken meddelar samtidigt att de är emot att lärarstudenter och lärare har niqab i skolan. Moderatkvinnorna ger här besked om att vi delar delas uppfattning: Grunden i lärande kräver kommunikation. Ansiktsuttryck och kroppsspråk är en viktig del. Och då fungerar det inte med vare sig burka eller niqab."

I den här frågan är man tydligen överens över blockgränserna. Citat från Newsmill: "Det finns ingen anledning att acceptera heltäckande slöja på arbetsplatser eller godta att muslimer vägrar att ta i hand. Den fundamentalistiska tolkningen av islam har fått ett alldeles för starkt grepp som vi måste utmana, det skriver Maryam Yazdanfar, Nalin Pekgul och fyra andra medlemmar i s-kvinnorna.

torsdag 15 oktober 2009

Regeringen räddar Strängnäs skolors ekonomi!

Regeringen kommer till undsättning för Strängnäs skolor. De skickar 24 miljoner färska kronor till kommunen 2010. Dessa kronor skall enligt Lotta Grönblad (S) gå nästan oavkortat till barn- och utbildningsnämnden. Strengnäs Tidning skriver:

"Det blir inga varsel bland lärarna inför 2010, trots att budgeten för barn- och utbildningsnämnden skärs ned med fyra miljoner kronor inför nästa år. Anledningen är att staten rycker in. – Vi får ett statsbidrag på 24 miljoner kronor varav största delen går till vår nämnd, säger ordförande Lotta Grönblad (S)."

Bra så. Barnen är viktiga, de är vår framtid och skolan måste därför få kosta. Dock har jag några funderingar kring hur detta gick till. Mig veterligen har inte något beslut om detta tagits i kommunstyrelsen. Men, det är ju tydligen så majoriteten vill jobba; ingen transparens och ingen demokrati. Löften ges bakom stängda dörrar till majoritetens ledande företrädare och oppositionen får informationen via media.

onsdag 14 oktober 2009

Nattsvart framtid för kommunens skolor?!

Strengnäs Tidning skriver: "I våras låg Strängnäs kommun på svarta listan över kommuner i Sverige som inte kan upprätthålla god kvalitet på skolundervisningen på grund av nedskärningar. Sedan dess har raset förvärrats. Budgeten för 2010 innebära fyra miljoner kronor mindre än i år. – Det kan medföra att 65 av våra 265 årsarbetande lärare kanske måste sluta, säger Gun Lärnestad, kommunombud för Lärarnas Riksförbund."

Gun Lärnestad ställer frågan: "Är det ens möjligt?" Nej, det kan inte vara möjligt!

fredag 9 oktober 2009

Nobels fredspris till Barack Obama!

Alfred Nobels fredspris är ett mer politiskt Nobelpris än de svenska priserna och brukar kallas för världens mest prestigefyllda pris. I år har rekordmånga nomineringar kommit in till den norska Nobelkommittén - 205 stycken.

Norske Aftenposten skriver: "Klokken 11 i dag offentliggjorde Nobelkomitéens leder, Thorbjørn Jagland, at det er Barack Obama som får fredsprisen. Obama får prisen for sin 'ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid', sa Jagland. Nobelkomitéen sier at USAs nye president har "skapt et nytt klima i internasjonal politikk,' og trekker spesielt frem Obamas arbeid for demokrati, miljø og kontroll over atomvåpen som begrunnelse for prisen.

'Det er sjelden at en person i den grad som Obama har fanget verdens oppmerksomhet og tent et håp blant verdens folk om en bedre framtid. Hans diplomati er basert på forestillingen om at de som skal lede verden, må gjøre det på grunnlag av verdier og holdninger som deles av størstedelen av jordens befolkning,' heter det i komitéens begrunnelse."

Jag blev både överraskad och glad när jag hörde att den norska nobelkommittén väljer att ge detta prestigefyllda fredspriset till USA:s president Barack Obama. Expressen skriver: "Barack Obama betonade i sitt tal att ingen ledare eller land ensamt kan rädda världen. - Jag accepterar det här priset som en uppmaning om handling. Men en ledare eller ett land kan inte ensamt möta de utmaningar vi ser framför oss, utan vi måste gemensamt ta ansvar för den värld vi ser. Vi kan inte acceptera en värld där kärnvapen sprids, vi kan inte acceptera klimathotet och vi kan inte låta olikheterna påverka hur vi människor ser på varandra, sade Obama bland annat."

SvD skriver: "Det är ett erkännande i hög grad av goda avsikter och starka förväntningar. Jag antar att Nobelkommittén har velat sätta strålkastarljuset på behovet av att de här avsikterna blir verklighet, säger veterandiplomaten Jan Eliasson som bland annat varit ambassadör i USA."

tisdag 6 oktober 2009

Grävande journalistik på Eskilstuna-Kuriren!

Eskilstuna-Kuriren skriver: "Det var i februari som Ylva G Karlsson gav sin egen make uppdraget att övertyga landstinget om att satsa på vindkraft.Makens lobbyverksamhet bekostades med skattemedel. Pengarna betalades ut till mannens företag, där Ylva G Karlsson har egna intressen. Själv har hon hela tiden hävdat att hon inte insåg det olämpliga i upplägget, innan Eskilstuna-Kuriren begärde ut faktureringsunderlaget i april. Det gjorde dock tjänstemännen i hennes organisation. De slog larm långt innan misstaget var begånget. Men varningarna ignorerades.

Det mest anmärkningsvärda i denna historia är dock detta: "Landstingets politiska majoritet betraktade fakturaaffären som utagerad, innan utredningen påbörjats. Ylva G Karlsson förläts av sina koalitionskamrater vid ett hemligt möte i Nyköping redan dag ett. Eskilstuna-Kuriren kan i dag återge de centrala delarna av mötet ord för ord. – När dagen börjar bra kan den ändå ta en ände med förskräckelse. Det här har varit en sådan dag. Så inledde Ylva G Karlsson sin ursäkt till koalitionskamraterna. Mötet hölls direkt efter landstingsfullmäktiges aprilsammanträde, och dörrarna stängdes när oppositionen lämnat salen. Kvar blev representanter för de regerande majoritetspartierna: S, MP och FP, uppger en källa som lyssnade under hela mötet".

Men, inom socialdemokratin är det ju inte direkt ovanligt med myglande och missbruk av skattebetalarnas pengar! Att Jörgen Danielsson (S) håller Ylva G Karlsson om ryggen borde därför inte förvåna någon! Ännu ett exempel på kristall-Jörgens dåliga omdöme!

måndag 5 oktober 2009

Lötbadet blir kvar!

Det har i eftermiddag gått ut ett pressmeddelande om att landstingsdirektören har beslutat att badet på Löt får bli kvar. Det är en fantastisk god nyhet! Grattis till alla de 700 från Strängnäs kommun som badar där varje vecka! I morgon har landstingsstyrelsen möte. Landstingsdirektören och den politiska majoriteten vet att oppositionen skulle ta upp frågan då. Skönt att protesterna från alla politiker och andra engagerade kommuninvånare hjälpte till slut. Ett bra beslut!

lördag 3 oktober 2009

Sossarnas fiasko i skolfrågan!

Strengnäs Tidning skriver: "49 placeringar rasade Strängnäs kommuns skolor i den senaste rankingen Sveriges bästa skolkommun gjord för Lärarförbundet. Strängnäs ligger nu på 244:e plats av landets 290 kommuner. – Det är hemskt, säger Marianne Briese, ordförande i Lärarförbundet Strängnäs".

Ja, det är verkligen hemskt. Den sosseledda majoriteten i Strängnäs har visat att deras skolpolitik är en ren katastrof. Kommunen har alltså rasat rejält i skolrankingen sedan sossarna tog över makten. Det är brutalt dåligt!