måndag 28 september 2009

Kommunchefen får gå!

SENASTE NYTT FRÅN KOMMUNEN:

Strängnäs kommunchef slutar

Jan Heimdahl slutar i dag som kommunchef för Strängnäs kommun. Det sker efter en överenskommelse mellan Jan Heimdahl och kommunen.

- Det omfattande utvecklings- och förändringsarbetet som Jan Heimdahl anställdes för är nu i långa stycken slutfört och kommunen är i flera avseenden på väg in i en ny fas. Vi kommer inom en snar framtid att kungöra en tillförordnad kommunchef. Till dess går biträdande kommunchef Inger Agnäs in och sköter det löpande arbetet, säger Jens Persson (C), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Strängnäs kommun.

- Nu när mitt uppdrag är slutfört är det dags för ett nytt ledarskap för att säkerställa en fortsatt god utveckling av kommunen. Det är den främsta orsaken till att jag slutar, säger Jan Heimdahl.

- När det gäller kommunens utveckling i stort har den på ett halvt decennium utvecklats från en regementsstad med stark institutionell prägel till att vara just en ”Dynamisk idyll”, konstaterar Jan Heimdahl. Trots delvis relevant kritik mot styrningen av Campusprojektet har det kraftfullt bidragit till att det gamla regementsområdet nu lever upp som en viktig del i dynamiken. Kraftfulla och snabba insatser från kommunen har också bidragit till att Pfizer nyligen kunde ta en investering på flera miljarder i bruk här i Strängnäs. Listan på den goda utvecklingen kan göras lång. Också kommunförvaltningen har utvecklats och är en sammanhållen och professionell organisation i enlighet med mitt ursprungliga uppdrag.

- Trots det kvarstår den största utmaningen; kommunen måste komma tillrätta med den alltför kraftiga kostnadsutvecklingen, konstaterar Jan Heimdahl.

Jan Heimdahl står till kommunstyrelsens förfogande ett år framöver för utredningsuppdrag och liknande uppgifter, enligt den uppgörelse som överenskommits.


Jens Persson, kommunstyrelsens ordförande

Jan Heimdahl, kommunchef

fredag 25 september 2009

Välkommen tillbaka Ann Landerholm (M)!

Den 18 september skriver Strengnäs Tidning om att Ann Landerholm (M) kandiderar till moderaternas gruppledarpost. Så bra, tänker jag. Jag beundrar människor som har viljan och förmågan att resa sig igen efter att ha blivit slagna till marken. Ann Landerholm fick lämna kommunalrådsposten med buller och bång våren 2008, när alliansen föll. Ann Landerholm berättar i tidningen den 30 september 2008: "Det som hände då är det värsta som har hänt mig i hela mitt liv. Det var superjobbigt. Men jag är ju inte en person som gräver ner mig". Min beundran för dessa modiga stridskämpar är lika starkt, som mitt förakt är för olyckskorpar och människoätande gamar, som aldrig kan sluta hata och förpesta luften kring sig. Enough is enough!

Tidningen skriver: "Avgående moderata gruppledaren Arne Arvidsson är tveksam till om Landerholm är mogen för comeback. – Det är inte så länge sedan alliansen sprack, det är självklart ett frågetecken om hon är mogen, säger han". Det tillhör historien att Arne Arvidsson, fast han var en politisk dununge, gick direkt in på tunga poster för moderaterna i Strängnäs när han började i politiken för några år sedan. Ingen frågade då om han var mogen! Han var ju en gammal man. Arvidsson var moderaternas gruppledare när Ann Landerholm hamnade i blåsväder. Han skulle alltså vara hennes högra hand och vapendragare. Hur bra skötte han det? Ingen inom moderaterna i Strängnäs i dag, har mig veterligen, så bred och lång politisk erfarenhet som just Ann Landerholm har.

Vänsterpartiets gruppledare David Aronsson skriver också om detta på sin blogg. Aronsson skriver: "Är det någon som på allvar tror att allt är Ann Landerholms fel? Nog för att hon klantade sig en del, men det kan hon inte ha gjort ensam. Det var inte hon som ensam var Moderaterna, eller för den delen alliansen. Det var inte hon som styrde den kommunala förvaltningen och det praktiska arbetet, det gjorde och gör kommunens tjänstemän".

När jag läste krönikan "Kvinna i finländsk machopolitik" skriven av Anna-Lena Laurén, tänkte jag att det här känner jag igen. Laurén skriver: "Det är ingen tacksam sak att vara kvinnlig ordförande för ett stort parti, speciellt inte i Finland. Av alla nordiska länder är det kanske i Finland som machotendenserna är som starkast. Det märker man som tydligast när kvinnorna börjar komma högre upp på rangskalan". Jag tror att många kvinnor i svensk politik också kan berätta ett och annat om machotendenser och manligt revirpinkande. Fråga Kia Hjelte (M) och Ann Landerholm (M)!

Till Ann Landerholm vill jag säga GRATTIS till gruppledaruppdraget och lycka till!

söndag 20 september 2009

En blåst Anka i Amerika!

Alla (nästan) pratar om Anna Anka. Hon har dykt upp i alla medier den senaste tiden, i tidningar, på bloggar, i radio och på TV. Man får sig ett gott skratt när man läser hennes artikel på newsmill. Hon säger: "Jag vill bli en förebild för svenska kvinnor. I Sverige är det tillåtet att förfalla, bara man fångar en man. Det är synd om svenska män. De gifter sig med snygga kvinnor som snabbt blir oattraktiva, börjar klä sig slafsigt och struntar i mannens behov". Vi får da hoppas att hon inte blir någon förebild för svenska kvinnor. Hennes artikel på newsmill är det dummaste jag har läst på mycket länge. Antingen skojar hon eller så är hon helt blåst på riktigt.

Kristian Arvelin skriver på newsmill: "Anna Anka borde få hedersmedalj. Under sin hittills korta kändiskarriär har hon lyckats blåsa in nytt liv i den totalt enkelspåriga svenska samhällsdebatten. Dessutom presenterar hon intelligenta lösningar på exempelvis integrationsproblematiken. Sverige skulle ha mycket att vinna på att byta ut Sahlin, Pekgul och Rosenberg mot Anka". Jag håller med honom om att den svenska debatten ofta är enkelspårig. Vår rädsla för att säga något som icke är politiskt korrekt är påtaglig. Men, resten av hans artikel är ren smörja.

Roland Poirier Martinsson hyllar hemmafrun i en artikel på newsmill, inget fel i det. Vi är många som har varit hemma med våra barn under många år och det är inte för tidigt att någon säger att det vi gjorde/gör är bra. När Poirier Martinsson mötte Nalin Pekgul (S) i en debatt på P1 här om dagen så berättade han att han själv hade varit hemma med sina barn i hela 7 år. Så då är det väl hemmaföräldern han högaktar?! Han skriver: "Men att hävda att den genomsnittliga hemmafrun i Sverige i dag är kedjad vid spisen av en förtryckande man och en fördömande kultur är givetvis rena rappakaljan, en grov förolämpning och en reflektion av eget grumligt tänkande". Där håller jag med Poirier Martinsson.

Désirée Pethrus Engström (KD) skriver: "Hemmafrudebatten på Newsmill har verkligen varit het de senaste dagarna. Artikeln den 15 september av Roland Poirier Martinsson, chef för tankesmedjan Timbro, om att 'ingenting går upp mot en riktig hemmafru' fick avsedd effekt. Uppföljningen med bland annat Anna Anka från TV 3´s TV serie 'Svenska Hollywoodfruar' och Nalin Pekgul (s)- kvinnoförbund ger olika infallsvinklar. När Nalin Pekgul menar att Anna Anka hyllar islamistiska ideal, går det kanske lite till överdrift, även om jag håller med om att det inte är ett ideal att lyfta som något enbart positivt".

Tillbaka till Anna Anka. Hon kan tänka sig att bli politiker i Sverige. SvD frågar henne: "Vad skulle du säga om Moderaterna eller Kristdemokraterna ringde och bad dig ställa upp i riksdagsvalet? – De får gärna ringa". Jag tror inte att vare sig moderaterna eller kristdemokraterna kommer att ringa upp Anna Anka!

Ett av Liberala Kvinnors slagord: "Pojkvänner kommer och går, akademiska poäng består"!

En stor politiker lämnar norsk politik: Lars Sponheim!

SvD skriver: "Sällan har en norsk partiledare spelat så högt och förlorat så mycket som Lars Sponheim i Venstre. Som en livvakt räddade han Jens Stoltenberg kvar vid makten och tog själv kulan. De stora partierna håller på att mala ned mitten i norsk politik".

Lars Sponheim, som är Norges svar på Göran Hägglund (KD) när det gäller snabba och roliga repliker, kommer att bli saknad i norsk politik.

SvD har antagligen rätt när de skriver: "Det var nog så att Venstres väljare straffade partiet genom att rösta på de partier som verkligen vill ha ett borgerligt samarbete. För Venstre blev det i alla fall en katastrof. Partiet gick från tio till två mandat i Stortinget på grund av spärren för utjämningsmandat. –Jag är färdig som partiledare i Venstre. Någon måste ta ansvaret och det gör jag, sade Lars Sponheim innan rösterna ens var färdigräknade. Även det andra partiet som ville utesluta Fremskrittspartiet från det borgerliga samarbetet gick det dåligt för. Kristelig folkeparti gjorde sitt sämsta val någonsin. Partiledaren Dagfinn Høybråten sitter inte heller tryggt".

Norske Aftenposten skriver: "Høyres Per-Kristian Foss har forståelse for Sponheims beslutning. - Jeg skjønner at Lars trekker seg. En fargerik og spennende politiker forsvinner ut av fokus, og det er trist, sier Foss til Aftenposten.no. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det er et tap for norsk politikk at Sponheim forsvinner. - Det er vemodig at en så sterk og profilert politiker trekker seg, sier han".

Jag håller med. Jag, som följer norsk politik med stort intresse, kommer verkligen att sakna Lars Sponheim. Norsk mittenpolitik blir inte densamma utan honom.

fredag 18 september 2009

Jens Persson (C) kan tänka sig hotell på Visholmen!

Margit Urtegård (SP) och kommunalrådet Jens Persson (C).
















Margit Urtegård och kulturchef Christer Hermansson.
















Vid fredagens lunchcafé på Multeum var kommunalrådet Jens Persson (C) gästtalare. Han berättade om hur det var att gå från bonde till kommunalråd. Han hade en lång inledning om sig själv som bonde och som företagare. När hans företag växte hade han svårt att anpassa sitt ledarskap, förklarade han. I hans företag hade de aldrig tidigare haft något som kunde liknas vid riktiga styrelsemöten och eventuella protokoll skrevs i efterhand. Det är väl ungefär som kommunpolitiken sköts? Informella möten bakom stängda dörrar är majoritetens melodi!

Jens skulle säga något om vem det är som bestämmer också; han eller kommunchefen. Jens gjorde det klart att det är han som är högsta hönset i kommunhuset. Han poängterade flera gånger att det är mycket otacksamt att vara politiker. Men lönen är bättre. Att vara bonde är inte lönsamt, enligt Jens.

Under frågestunden kom självklart Visholmsfrågan upp. Folk undrade om Jens vill bygga hotell där. Han kan tänka sig det, tillade han. Samtidigt förstod han att detta är en känslig fråga för Strängnäsborna. Han var stolt över att kunna säga att det inte är aktuellt med några bostäder på Visholmen. Jag påpekade att ingen är orolig för att majoriteten ens skulle komma på sådana tokigheter; att de skulle lägga fram förslag om privata hus på Visholmen. Samtidigt underströk jag att det är hotellfrågan som är intressant för invånarna att få svar på. Jens kommenterade inte detta.

torsdag 17 september 2009

Patrick Swayze.

Patrick Swayze avled i måndags endast 57 år gammal. Jag älskade TV-serien Nord och Syd, där Patrick Swayze hade en underbar roll. Sen kom 1987 och Dirty dancing, som har blivit något av en klassiker, som alla känner till gammal som ung. För ett par veckor sedan såg jag just den filmen tillsammans med personalen och flickorna på Fridegård i Eskilstuna. Vi pratade då även om att Patrick Swayze var allvarligt sjuk i cancer. Nu har mannen, som blev sinnebilden av manlighet, både genom sin styrka, sin charm och sin sårbarhet, lämnat jordelivet därhän alldeles för tidigt. Harry Hamster, SvD, har i sin artikel "En stärna som har dött" tagit med filmens mest kända och älskade citat: "Nobody puts Baby in a corner".

Jag vet inte hur många gånger jag har sett filmen Dirty dancing, men jag vet att jag definitivt inte har sett den för sista gången. Fast jag har memorerat scen för scen så är den lika sevärd varje gång. Jennifer Grey är lika fantastisk hon, i sin roll som pappas flicka som trotsar klassnormen. Med hög moral och stort mod blir hon en förebild för många tjejer. Klassfrågan har alltid fascinerat mig. Min bästa och viktigaste barndomskompis är dotter till en av Norges rikaste familjer. Själv var jag född i en fattig bondfamilj. Vi gjorde skam på ordspråket lika barn leker bäst. Hon lärde mig t.ex. att äta med flera olika slags bestick som låg kring talriken. Jag lärde henne bland annat att mocka skit ur kornas bås. Sedan vi blev vuxna har vi inte haft kontakt alls, förutom att jag skickade henne ett julkort med bild på min familj efter att jag hade gift mig. Jag fick inget svar. Det passar sig kanske inte? Hennes släkt umgås med den norska kungafamiljen och andra höjdare i Norges land. De goda barndomsminnen, när hon och jag lekte tillsammans, har jag för alltid kvar. Minnen och intryck lika starka som de filmen Dirty dancing gav mig.

onsdag 16 september 2009

FP, C och S är oense om Visholmen!

Margaretha Furustrand (FP), Marianne Andersson (C) och Ingrid Fäldt (S).











Klockan 14.00 i dag hade FP, C och S kallat till pressträff om Visholmen. Jag är med i en face-book grupp som heter Bevara Visholmen. När någon i gruppen fick veta om pressträffen lades det ut information om detta i går med uppmaning om att dyka upp på pressträffen för att få information om vad majoriteten vill med Visholmen. Flera av oss mötte upp på kommunhuset i dag för att lyssna. Marianne Andersson (C) kom bort till mig för att göra klart att vi inte var välkomna. Jag frågade undrande om hon verkligen menade att vi inte var välkomna. Och det var vi inte. Den ena journalisten som hörde detta påpekade att det inte var vanligt att slänga ut invånare som vill lyssna. Då sa Ingrid Fäldt (S) att vi kunde få vara med i alla fall. Men, Marianne Andersson stod på sig. Pressträffen skulle ske bakom lyckta dörrar och ingenting annat. Marianne Andersson (C) har ju tidigare även slängt ut fackets representant från nämndsammanträden, så vi är inte så förvånade över hennes agerande.

Nu har jag förstått varför vi blev utslängda från pressträffen. FP, C och S hade tydligen kallat till denna pressträff för att säga att de inte är överens i frågan. Margaretha Furustrand (FP) och Marianne Andersson (C) berättade för pressen att de kan tänka sig att bygga hotell på Visholmen. Ingrid Fäldt (S) sa först att det kunde hon tänka sig också, men när den ena journalisten gjorde henne uppmärksam på att arbetarkommunens ordförande Leif Hård (S) tidigare offentligt hade sagt att något hotell på Visholmen inte är aktuellt, backade hon och sa att det nog var så. Ingrid Fäldt (S) förklarade då att hon kanske kan tänka sig ett vandrarhem på Visholmen. Vad kommer härnäst? En campingplats kanske?

Läs även Patricks bloggartikel "Majoriteten skiljer på press och pöbel".

PS: Face-book gruppen "Bevara Visholmen" har ca 400 medlemmar och växer varje dag: DS

Uppdaterad 2009-09-17: I dag skriver Strengnäs Tidning om pressträffen: här är länken.

Emil Zacharias Urtegård 16 år idag!

Margit och Emil Urtegård.





















I dag fyller yngsta barnet Emil 16 år. Vad tiden går. Bilden är från i sommar när tuffingen gjorde minilumpen i sjövärnskåren. Nu läser han första ring på Europaskolan och trivs bra. Emil är också aktiv som fotbollspelare i IK-Viljan. Hipp hipp HURRA för Emil idag!

söndag 13 september 2009

Valtest på Aftenposten.

Prøv Aftenpostens valgomat

Jag gjorde ett valtest på norske Aftenposten och resultatet blev Arbeiderpartiet. När jag bodde i Norge var jag under flera år ordförande för Unge Høyre i Molde. Jag är av födsel och ohejdad vana full av borgerliga värderingar. Jag är född i en bondfamilj, där pappa var aktiv centerpartist. Jag skulle aldrig rösta på Arbeiderpartiet. Men, det är kul att göra sådana här tester. Alltid lika roligt med politiska frågor.

Høyres ledare Erna Solbergs slutspurt mot seger!

I Norge har man länge haft färgstarka och duktiga kvinnor, med rejäl makt, i politikens centrum. Redan för 28 år sedan (1981) blev en kvinna statsminister i Norge, Gro Harlem Brundtland och hon blev nordens första kvinna på en sådan position. I morgon är det val och då står kampen mellan Høyres ledare Erna Solberg och Fremskrittspartiets Siv Jensen

Det norska valet bevakas knappt av svenske medier alls. Antagligen för att kunskapsnivån inom journalistkåren om Sveriges viktigaste grannland, ur många aspekter, är skrämmande låg. Dock blev jag imponerad av ledaren "Norgehistoria i Sverige?" i Eskilstuna-Kuriren här om dagen. Ledaren poängterar något så insiktsfullt som att: "Norge är inte Sverige och FRP är inte Sverigedemokraterna. FRP är inte sprungen ur rasistiska organisationer som SD". Just det Norge är inte Sverige. Norge är inte ens Sveriges lillebror längre! Och Fremskrittspartiet är inte sprungen ur rasistiska organisationer. Vi som har växt upp i Norge vet att Fremskrittspartiet har flera frågor på dagordningen än invandringen.

Man kan ju undra vad Björn Lindahl, SvD, håller på med. Han skriver: "Liknelsen att springa 42 195 meter passar annars ovanligt dåligt in på Erna Solberg. Hon är den mest frodiga av de norska partiledarna, för att använda ett artigare uttryck än att säga att någon är fet". Jaha när blev det legitimt att kommentera politiska kandidaters frodighet? Det är värre att vara tjock i huvudet kan man ju kontra med till dessa dumheter! Det är sexistiskt och dumt att kommentera personers utseende, om det inte handlar om skönhetstävligar då. Erna Solberg har kommit dit hon har på grund av sin kompetens och folklighet.

De jag har kontakt med i Norge hoppas på en borgerlig valseger, med eller utan Siv Jensen!

torsdag 3 september 2009

Oppositionspolitiker vill rädda Lötbadet!

Strengnäs tidning skriver: "Frågan om Lötbadets framtid är på väg att bli en politisk stötesten. När oppositionsråden från landstingsfullmäktige testade badet i går lovade de att ärendet kommer att diskuteras vid nästa möte i september. – Jag sätter ett stort frågetecken kring hur 700 personer ska kunna få plats i Mälarsjukhusets bassäng, säger Lotta Finstorp (M), ledamot i landstingsstyrelsen. Landstingsstyrelsens ordförande Jörgen Danielsson (S) säger att beslutet om Lötbadets nedläggning fattats av landstingdirektören, endast hon kan riva upp frågan". Där har Jörgen Danielsson (S) fel. Politikerna kan visst riva upp ett beslut som en tjänsteman har tagit.

Landstingsrådet Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) skriver på sin blogg: I tisdags på landsstinsstyrelsen vägrade Jörgen Danielsson (S), ordförande i LS, att ställa oppostionens yrkande om förhyrning av Varmbassängen i Löt under proposition. Hans motiv var att det inte var möjligt att ändra beslutet om uppsägning av avtalet eftersom det tagits på delegation av landstingsdirekören. Om LS skulle ta tillbaka beslutet skulle HELA LD:s delegation upphöra! Enligt kommunallagen kan en nämnd alltid återkalla en delegation varifrån den givits, i hela delar, i grupp eller i ett specifikt ärende. LS kan när som helst ändra tidigare LD:s beslut om Löt (bara man vill), Jörgen Danielsson är verkligen ute på djupt vatten när han påstar att beslutet inte kan ändras"!

Tidningen skriver vidare: "Fyra politiker ur landstingsstyrelsens opposition testade i går ett medelsvårt jympapass på Löt. Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD), Lotta Finstorp (M), Kristina Fransson (M) och Mattias Claesson (C) körde ett pass ihop med andra badande". Jag tycker det är bra att politiker åker ut i "verkligheten" och tar ställning på plats. Nu hoppas jag att landstingsmajoriteten lyssnar på oppositionen och låter strängnäsborna få behålla Lötbadet!

Alla behöver vi en rebell i vår närhet!

Jenny Nordberg, kolumnist på SvD, skriver underbart tänkvärt i sin artikel ""Alla extremister behöver en rebell". Texten handlar om att vi bör passa oss för att bara umgås med likasinnade. Jag håller fullständigt med om det.

Nordberg skriver: "I vår tid, där det mesta går att välja bort, har de flesta nämligen den högst mänskliga tendensen att prioritera kanaler som de redan vet passar deras egna åsikter. De blir sedan styrkta och uppmuntrade i sin argumentation och andra idéer kommer aldrig i närheten. Konsekvensen är att alla polariseras mer och samtidigt enas om att den andra sidan, som de aldrig stöter på, är idioter".

Jag har alltid haft vänner från olika "läger" så att säga. Folk från olika samhällsklasser, olika politiska partier och med olik etnisk bakgrund med mera har fyllt vårt hem. Mitt barndomshem fungerade också så och jag har velat ge just den biten av min livserfarenhet vidare till mina barn.

Nordberg skriver vidare: "Men eftersom det tar mer kraft att utmana sig själv så underlåter många helt att ge sig själv lite motstånd. Alla kan eller vill inte vara rebeller, men för att synapserna inte helt ska frysa fast behöver alla däremot en rebell i sin egen grupp. Det är som att äta en fiberbulle för hjärnan".

Så till alla mina antagonister vill jag bara säga; ni är välkomna att kommentera, provocera och utmana mig här på min blogg. Ni gör mitt liv rikare helt enkelt. Ni får vara mina fiberbullar, som håller min hjärna i form!

Jag säger som Nordberg: "Jag tycker inte direkt att alla åsikter är värda att dö för. Jag tror bara att man blir en bättre krigare genom att försiktigt krama en oliktänkande då och då".

Maria Abrahamsson; går från ord till handling!

Ledarskribenter är oftast ganska mediokra både när det gäller hur de använder det svenska språket och när det kommer till deras analytiska förmåga. Fast några av de beter sig om de vore gudabegåvade.

SvD har dock landets bästa ledarskribenter. En jag alltid har beundrat, fast jag som oftast inte delar hennes åsikter, är Maria Abrahamsson. Under tio år har hon varit ledarskribent på SvD. Nu lämnar hon journalistiken och går till politiken. Hon går från ord till handling, med andra ord. Jag har träffat henne flera gånger, nu senast under Almedalsveckan på Gotland. Maria Abrahamsson är vass med pennan och räds vare sig den onde eller dess moster. Moderaterna har tur som får denna fantastiskt intelligenta, duktiga och starka kvinna till sitt parti. Med henne i riksdagen så kommer det att hända saker, det kan vi alla vara heligt övertygade om.

Min väninna, socialdemokraten Ann-Sofie Wågström i Eskilstuna, skrev om detta på sin blogg tidigare.

Lotta Grönblad (S), numera osynlig makthavare.

Dagens debattartikel i Eskilstuna-Kuriren:

Osynliga politiker regerar i Strängnäs

"Vart tog Lotta Grönblad vägen? Kontrasten är slående jämfört med hennes tid i opposition då hon inte skrädde orden. Men under hennes tid som barn- och utbildningsnämndens ordförande har skolpengen och lärartätheten blivit lägre än någonsin och valfriheten begränsats. Inför 2010 blir situationen antagligen ännu värre. Viceordföranden Hallgarn (med en tiondel av Grönblads arvode) försöker räta upp besluten och svara oroliga föräldrar om skolskjutsar med mera. Strängnäs är värt bättre än osynliga politiker".

Helen, förälder till två skolbarn i Strängnäskommun

onsdag 2 september 2009

En heldag med plan- och byggnämnden.

Margaretha Furustrand (FP), Marie Jonsson (Plan- och byggchef), Margit Urtegård (SP) och Sten Diurlin (M).
















Marie Jonsson och Margit Urtegård.
















Plan- och byggnämnden träffades klockan nio i morse på kommunhuset och vi gick i genom några nya lagar. Sen åkte vi buss runt i kommunen; ut till Tosterön, Sanda, Brunnsåker, Stallarholmen, Mariefred, Åker och tillbaka till Strängnäs. En fantastisk dag. Vi har många pärlor i vår kommun, med ofantligt stora möjligheter. Det gäller att förvalta de väl. På nämndsammanträdet diskuterade vi bland annat Visholmen. Jag har suttit i många olika facknämnder i kommunen. Det är spännande att lära sig olika politiska fackområden. Det skall bli roligt och intressant att få inblick i samhällsplaneringen i detalj.

tisdag 1 september 2009

Fatalt misstag lägga ner Selaöhemmet!

Dagens debatt i tidningen:

Fatalt misstag lägga ner Selaöhemmet

Socialnämndens beslut i juni om nedläggningen av äldreboendet Selaöhemmet i Stallarholmen känns fortfarande som ett fatalt misstag av den politiska majoriteten. Och det gör även beslutets konsekvenser, de boendes påtvingade flytt till Thomasgården i Strängnäs.

På socialnämndens augustisammanträde tog oppositionen, M, KD och SP, därför upp frågan igen. Nu för att försöka få de ledamöter som företräder majoriteten, S, FP och C, att förklara varför de valde nedläggning av Selaöhemmet före att inte ta Thomasgården i bruk. Båda alternativen skulle ha kommit till rätta med det överskott av platser på äldreboenden som skulle ha uppkommit i kommunen om båda boendena får vara kvar. Och, båda alternativen kostar i praktiken lika mycket! Skillnaden är bara en fråga om synsätt.

Vi fick inga svar och det gjorde oss besvikna och faktiskt också förundrade. Det är skrämmande att man i majoriteten är beredd att fatta beslut som får så negativa konsekvenser för enskilda individer, och en hel kommundel. Rent ekonomiskt hade det inte spelat någon roll om man gjort som vi i oppositionen ville och sagt nej tack till Thomasgården. Går prestige före omtanken om människan?

I Strängnäs har vi i tidigare majoriteter uppskattat och värnat mångfalden och valfriheten i de olika kommundelarna. Nu känns det som om de styrande i beslut efter beslut håller på med någon form av centraliseringsprocedur. Det känns inte bra för framtiden.

Hélène Brodin Rheindorf (KD)
andre vice ordförande socialnämnden,
gruppledare

Erik Berg (SP)
gruppledare

Maria von Beetzen (M)
oppositionsråd