måndag 14 december 2009

Betongsossen brummar i kommunfullmäktige!

Nu pågår debatten i Strängnäs kommunfullmäktige. Det är ärende 10 "Strategisk plan 2010-2012 för Strängnäs kommun" som avhandlas.

Socialdemokraternas fullmäktigeledamot Leif Lindström har precis varit framme i talarstolen och dundrat som ett helt åskmoln och litet till. Det finns uppenbarligen dinosaurier kvar i det politiska livet, som är reliker från det förgångna Jag har aldrig under mina snart 12 år hört ett så fräckt och arrogant framförande. Han skällde på moderaterna genom att ge dem en historielektion á la Lindström där han beskyllde dem för att vilja lägga ner skolor. Och det kommer från rätt parti! Maken till fräckhet.

Sedan den sosseledda majoriteten tog över makten i Strängnäs kommun förra året har de föreslagit att lägga ner den ena skolan efter den andra. Tre partier, som alla var förlorare i förra valet, har inte gjort annat än att komma med det ena ödesdigra skolförslag efter det andra för att sen fem i tolv dra tillbaka sina förslag.

Först skulle de ha en stor centrumskola. De ville slå ihop Vasaskolan, Karinslundsskolan och Paulinska skolan dit också Långbergsskolan och Tosteröskolan skulle inhysas. Då protesterade bland andra föräldrarna på Långbergsskolan och majoriteten genomförde inte hela planen. Turerna har varit så många så det är kort och gott nästintill omöjligt att återge alla.

I botten ligger skollokalsutredningen som en gång i tiden startades för att göra någonting med den kommunala skolans alltför stora "kostym" lokalsmässigt, man skulle spara pengar på hyran för att lägga på undervisningen med mera i stället. Mycket på grund av skolfrågan så föll den förra majoriteten. Färgstarka socialdemokrater dundrade på om att barnpersperspektivet saknades, att skolbudgetet var en brutalbudget med mera med mera. Vad har då hänt sedan de högljudda tog över makten? Vad har hänt sedan den icke-folkvalda majoriteten tog över rodret?

I dag togs frågan om skollokalutredningen bort från dagordningen. Helt rätt då ärendet blev återremitterad i kommunstyrelsen den 7 december. Men, när kommer den att tas? Ordförande i barn- och utbildningsnämnden lovade tidigare i höst att frågan skulle upp idag. Frågan drar åter igen ut på tiden. Och ingen är förvånad! Tomma burkar skramlar ju värst.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Det borde vara förbud på att sitta i KF mer än åtta år
Det kan aldrig bli ett nytänkt med en sådan massa av belastade folkvalda som slutat och lyssna och mest brummar och putsar sig ego i kommunfullmäktige.
In med nya nytänkare bort med alla förbrukade där datumstämpling har gått över tiden.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Vi är många som får sluta i KF om det skall sättas en gräns vid 8 år. Själv har jag snart varit med i 12 år i kommunfullmäktige i Strängnäs.

Buffelbeteendet till eller hos vissa personer i KF är upprörande. Ett sådant beteende är faktiskt ett hot mot demokratin då det skrämmer andra från att delta i debatten. Att oroa sig för att få en avhyvling av/från arroganta ledamöter kan få många att avstå från att gå fram i talarstolen och yttra sig.

Dag Bremberg sa...

Det är en härskarteknik som inte fungerar, i alla fall inte på Maria! Och givetvis inte heller på dig eller mig...

Jag tror att de i majoritetsalliansen bestämt att de ska ha som taktik att efterlysa detaljer om oppositionens förslag. Men det är ju en så ihålig bluff, eftersom de vägrar att ens överväga de förslag vi lägger. De röstar ju ner allt med partipiskorna vinande.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Du har helt rätt, det är härskarteknik de använder. Och du har också rätt i att den metoden inte fungerar på vare sig Maria, dig eller mig. Men, den fungerar på andra och det är farligt, det är i alla fall inte bra. Det blir ett hot mot demokratin när vissa använder sig av sådana härskarmetoder, det är min bestämda uppfattning.

Dags att vi säger ifrån.

mariavB sa...

Sossarna har problem, därav den arroganta tonen. Men tror de det så ma vinner val, genom att vara som LL ? Om de är kloka ( och det finns ett antal kloka socialdemokrater, Ingrid Fält, Leif Hård, Christer Sthäl mfl) så plockar de bort honom på nästa lista. Men för oss moderater vore det ju förståss bäst om han stod som nummer ett !

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Ja, låt oss hoppas att de placerar honom långt upp på listan.

Du skulle ha varit med på den tiden han var oppositionsråd. Han var så elak mot Kia Hjelte att vi fick kalla in till möte flera gånger.

Mats Werner sa...

Är det inte lite kul ändå att hans porträtt i raden av fullmäktigeordföringar är mindre än alla andras!
Ordet "Arrogansen" har nu äntligen fått en naturlig applikation, vilket den aldrig hade när en av våra kommentatorer kallade den gamla fempartialliansen så.

Stefan Holm sa...

Jag håller med er. Är det något som får mig att se rött ;-)
så är det arrogans. Det finns endast en sak som är värre; arrogans + okunnighet. Tyvärr en alltför vanlig kombination. Inte bara inom politiken.

erik berg sa...

Bäste Anonym,

Det borde i stället vara förbud mot att uppträda buffligt och arrogant, tycker jag.

Leif Lindström har dessutom svårt att skilja på sina roller som ledamot i fullmäktige eller ordförande i SEVAB.

Det är väl på medborgarnas mandat han uttalar sig och inget annat?!

Erik

Anonym sa...

Med personval skulle förmodligen inte Leif Lindström m.fl komma ifråga till K.F. Det är Partiet som garanterar en plats i solen
Fanns sedan en tidsgräns på max två till tre perioder skulle som Margit mycket riktigt konstaterar sittande KF bestå av en handfull folkvalda.Tål att tänka på...

Anonym sa...

Med personval skulle förmodligen inte Leif Lindström m.fl komma ifråga till K.F. Det är Partiet som garanterar en plats i solen
Fanns sedan en tidsgräns på max två till tre perioder skulle som Margit mycket riktigt konstaterar sittande KF bestå av en handfull folkvalda.Tål att tänka på...

mariavb sa...

Hej Margit ! Vill framföra att Din bloggartikel är helt på pricken, du är en mästarinna!

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Tusen tack. Jag blev så upprörd att jag var tvungen att skriva av mig. Leif är alltid så orättvis när han pratar om moderaterna. Han är bufflig och oförskämd, precis som han är i landstingsfullmäktige också.

Klem

mariavb sa...

Hej Margit !

Det är bra att du orkar bli upprörd. Och att du markerar.
Tack

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Det var så litet så; jag lever efter principen "Rör inte min kompis" och gör någon det så är jag den första att säga ifrån.

Klem