måndag 9 november 2009

"make love not wall"

SvD skriver: "Folkfesten har börjat i ett grådaskigt Berlin som firar 20 år som återförenad stad. Två decennier efter murens fall kan Michail Gorbatjov och Lech Walesa samsas på var sin sida om Angela Merkel.

– Kvällen den 9 november var en dröm som gick i uppfyllelse. Många spelade en roll. Men det hela hade inte varit möjligt utan den modiga befolkningen i DDR, sa Angela Merkel i sitt inledande tal, rapporterar TT. Talet hölls på Bornholmer Brücke, järnbron som var en av passagerna genom järnridån. SvD:s Tomas Lundin finns på plats i Berlin. – Det småregnar här, men det är feststämning. Det är öl och bratwurst och riktigt mycket folk ute på gatorna, säger han. Mycket kretsar kring de 1000 dominobrickor i plast som har ställts upp mellan riksdagshuset och Potsdamer Platz. De symboliserar muren och kommer att fällas i kväll, en sektion åt gången för att dra ut på raset.

– Pjäserna har gestaltats av skolungdomar från Tyskland och hela Europa. Jag såg till exempel en bricka som målats av några norska studenter som hade skrivit 'make love not wall'. Det hela är ganska mäktigt."

Niklas Ekdal har skrivit en intressant artikel på newsmill "Därför har 89:orna inte lika stark ställning som 68:orna". Ekdal jämför sextiåttorna med åttioniorna; en spännande reflektion.

Niklas Ekdal skriver: "I fyrtio år har debatt, politik och kulturliv i Sverige präglats av de så kallade sextioåttorna. Studentrevolten våren 1968 satte ett djupt avtryck i det allmänna medvetandet, trots att revolutionärerna i allt väsentligt var ute och cyklade, trots att upproret inte lämnade något bestående resultat. Med 1989 förhåller det sig tvärtom. Murens fall är en av världshistoriens största tilldragelser, kanske den allra lyckligaste. Ett ondskans imperium försvann utan att ett enda skott behövde avlossas. Hundratals miljoner förtryckta människor blev fria att resa vart de ville, hysa vilka åsikter de ville. Hotet om nukleär förintelse av hela planeten avvecklades över en natt."

6 kommentarer:

Mats Werner sa...

Minns Du att jag föreslog att Yoko Ono hade varit en mer naturlig fredspristagare än Baack Obama.

En av anledningarna är givetvis den genomslagskraft den ordföljd som hon och John Lennon skapade och som nu Dina norska landsmän travesterade så fyndigt, har haft:

MAKE LOVE -NOT WAR!

Det är för många av oss ett självklart idealmotto att ha framför ögonen varje stund.

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

Var i Tyskland den här dagen för 20 år sedan, vi bodde i en by på väst sidan ca 2 km från gränsen, en makalös kväll vid muren..

Har en bit av muren här hemma.

Ha en bra kväll//Cattis

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Jag växte upp på en bondgård i Norge. Vi hade ofta ungdomar boende hos oss som behövde praktikplats just på en bondgård. En tjej som bodde hos oss, när jag var ca 6 år, frågade min pappa om hon fick måla på väggarna på sitt rum. Det fick hon.

Hon målade stort på den ena väggen "MAKE LOVE - NOT WAR"! Det blev därmed de första engelska orden jag lärde mig.

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Min son Benjamin föddes i juli 1989. Vi pratade om det i kväll. Det var ett mycket viktigt år, tyckte Benjamin och vi, på flera sätt.

Vi höres i morgon. God natt.

Kram

mariavb sa...

Fint artikel av Dig Margit och fina kommentarer att lasa har i Brasilien som har helt andra problem an Europa. Niklas Ekdahls beskrivning ar vacker tycker jag. Han ar ett ess och Du med Margit !
Klem
Maria

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Tusen tack för dina vackra ord. Jag beundrar dig som hjälper fattiga människor i Brasilien med deras tänder. Det skulle behövas många som dig här i världen.

Njut av solen också.

Vi ses snart.

Kram og klem
Margit