torsdag 15 oktober 2009

Tidig insats trygga barn!

Dagens debatt i Eskilstuna-Kuriren:

Något är fel i Strängnäs kommun

Strängnäs har en ambition att vara en stad med stark utbildningsprofil. Lärarförbundet har nyligen gjort en ranking av Sveriges kommuner. Av landets 290 kommuner kommer Strängnäs på 244:e plats. Läs detta en gång till. 244:e plats. Vem vill sätta sitt barn i en skola i en kommun som rankas bland de sämsta i Sverige? Vem kommer överväga att flytta till Strängnäs?

Utvecklingen är förödande och kanske den farligaste bland allt annat moras i Strängnäs. Kommunen leds av politiker med svunna tiders ideal. Talet om Strängnäs som skolstad är en svansföring, som möjligen stämmer på friskolorna, som jobbar hårt men för den kommunala skolan är dessvärre kejsaren naken.

Hur tror kommunledningen att en inflyttning på ca 1 procent årligen ska kunna upprätthållas med en så dålig kommunal skola?

Orosmolnen är flera. Nyligen hölls debatt i kommunfullmäktige om visionen för skolan. Det var en blek föreställning, där till och med ett av de regerande partierna, Folkpartiet, med en stark nationell profil på skolområdet, inte ens gick upp i talarstolen för att presentera sin syn på skolan i Strängnäs. Har man helt givit upp tron på den kommunala skolan?

Alla politiska löften om att barn och unga ska prioriteras sägs med kluvna tungor. Strängnäspartiet vill satsa rejält på skolan genom en rejäl höjning av elevpengen och då speciellt på de allra yngsta i tidigare skolan. Allt enligt parollen "tidig insats trygga barn". Vi vill också införa möjlighet för våra kommunala skolor att bli kommunala friskolor. Vi behöver inte fler som hyllar det förgångna utan fler som har blicken fäst någon annanstans än på marken.

Det är kris. Vi måste acceptera det och sätta igång ett arbete som omfattar alla berörda, från politiker till förälder, om hur Strängnäs kommunala skolor ska ta sig till topp hundra på fem års sikt. Vi måste sätta djärva mål för den kommunala skolan vad det gäller alla relevanta faktorer som bidrar till bättre rustade elever, bättre unga vuxna och företagsamma människor som trots olika förutsättningar, har en stark framtidstro och egen drivkraft. Det är vi skyldiga kommande generationer. Eller vad säger du Lotta Grönblad (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, som har det yttersta ansvaret för den kommunala skolan i Strängnäs kommun?

Margit Urtegård

Erik Berg


Fullmäktigeledamöter för Strängnäspartiet

4 kommentarer:

Mats Werner sa...

Jag har kommenterat denna inflation i Strängnäsinsändare om skolorna på min blogg.

mariavB sa...

Bra skrivet på blogg och i tidningen !

Hälsningar

Maria

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Har läst på din blogg, du har gjort en mycket bra sammanfattning av skoldebatten, tycker jag.

Klem
Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Tusen tack. Debatten kommer att fortsätta så länge den behövs.

Klem