lördag 3 oktober 2009

Sossarnas fiasko i skolfrågan!

Strengnäs Tidning skriver: "49 placeringar rasade Strängnäs kommuns skolor i den senaste rankingen Sveriges bästa skolkommun gjord för Lärarförbundet. Strängnäs ligger nu på 244:e plats av landets 290 kommuner. – Det är hemskt, säger Marianne Briese, ordförande i Lärarförbundet Strängnäs".

Ja, det är verkligen hemskt. Den sosseledda majoriteten i Strängnäs har visat att deras skolpolitik är en ren katastrof. Kommunen har alltså rasat rejält i skolrankingen sedan sossarna tog över makten. Det är brutalt dåligt!

11 kommentarer:

Cattis Zetterwall sa...

Av alla brutaliteter är det våra barns vardag, våra lärares arbetsmiljö, våra barns möjligheter till utbildning och våra lärares möjlighet till att utöva sin pedagogik, till det dom har utbildning för, just nu går det emot, det sunda och friska, ned ned för backen ned, inte upp och upp direkt...

Hur ska man lyckas hämta igen glappet.
Att bygga hållbart system kommer att kosta på.

Trevlig helg //Cattis

Anonym sa...

Detta är resultatet av sossen Lotta Grönblads styrande.
Svårt att glömma hur kaxig hon var innnan hon hamnade i ordförande stolen.Man kan bara konstatera att hon har misslyckas totalt som ordförande i BUN.

Patrick Baltatzis sa...

Jag har aldrig förstått varför man ska spara på skolor. Skolan är en av de stora posterna i kommunal verksamhet. Jag snart benägen att säga att den borde vara den enda. Inget är viktigare...inget är mer produktivt...inget är mer logiskt än att satsa på skolan. Men det finns få kommuner som vågar sätta ner foten när det gäller skolan. Hur kommer det sig? Utan prioriteringar så blir det kaka av allt. Det är där vi har hamnat. Kaka. Och snart kan barnen inte stava till det en...Beklämande!

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Jag håller med dig fullständigt; aldrig har Strängnäs kommun haft en så dålig ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Det är tydligen lätt att vara kaxig innan, sen hon fick makt har vi knappt sett något av henne, tjänstemannajobbet i Stockholm tar nog all hennes tid tyvärr och det drabbar våra barn!

//Margit

Claes Eriksson sa...

Trenden att Strängnäs tappar i rankingplaceringar kunde också skönjas i delårsrapporten på sista nämndmötet. Men att läget är så katastrofalt illa är tydligen inte något som majoriteten gärna skyltar med. Tvärtom så redovisar man som svar på det övergripande målet ”Strängnäs kommun år 2010 är bland de ledande utbildningskommunerna i Mälardalen”, att ”Strängnäs redan nu finns bland de tio bästa kommunerna som har strand mot Mälaren”. Det är uppenbarligen ingen vidare bra måttstock att gå efter.
Mål och visioner som att Strängnäs ska återta rollen som bildningskommun, känns tomma och innehållslösa när utvecklingen går i helt motsatt riktning.

Kommunala friskolor skulle säkerligen vara en möjlighet att infria målet om de kommunala skolorna som ett naturligt förstahandsval för eleverna. Ett större ekonomiskt och pedagogiskt självstyre skulle utan tvivel utgöra ett incitament att anpassa verksamheterna. Glädjande nog så har Mariefredsskolan kommit en bra bit på väg genom bildandet av en lokal styrelse och verksamhetsgrupper för olika ansvarsområden inom skolan.Om det slår väl ut kan man hoppas att fler skolor får möjlighet att ta efter.

// Claes

Patrik M sa...

Ja nu är det ju inte ordföranden i BUN som bestämmer allt i kommunen även om man kan tro det när man läser denna blogg.
Alla kommunens resurser kan inte gå till skolan, det fattar alla med lite ekonomiskt sinnelag.
Början till förfallet kom när friskolor började poppa upp överallt och dränerade skolan på resurser, fattar ingen det ?

Christer Ståhl sa...

Jag skulle vilja rekommendera de som läser denna blogg att gå in på Lärarförbundets hemsida. Där finns ett Bakgrunds-PM till Sveriges Bästa skolkommun 2009. Läs detta.
Fundera därefter på vilken påverkan på resultatet denna gång som den nya majoriten haft. Med undantag av en faktor bygger undersökningen på 2008, vårtermin 2008, 15 oktober 2008 och vecka 41 2008 .
Vidare ingår inte friskolor med ett undantag och då är det när det handlar om andel barn i förskola. ( här ingår förskola som drivs i enskild regi)

Tyvärr publicerar man bara de tio första kommunerna men det är ju som säger inte för att slå ner på de som inte lyckats utan lyfta fram de som gjort ett bra jobb.

Jag hoppas att vi som politiker får ta del av de lokal resultaten.

Patrick Baltatzis sa...

Christer,

Du har en poäng. Kvarstår dock faktum att Strängnäs ligger på 244:e plats. Vad anser du om det? Och vad anser majoriteten om resultatet? Tjärnström, ytterst ansvarige, har inte ens kommenterat resultatet mig veterligen. Jag tolkar detta som handlingsförlamning och svag politik.

Att friskolorna inte är med in med i undersökningen är tråkigt. Det kunde vara av intresse att jämföra friskoletäta kommuner med mindre täta.

MVH

P.
Jag hoppas att debatten om skolans status i vår kommunala verksamhet tar fart på allvar.

erik berg sa...

Det är svårt detta med skolranking.

Jag har ofta från talarstolen sagt att Strängnäs borde vara bland de 100 främsta kommunerna eller åtminstone över rikssnittet både när borgerliga har styrt och nu när socialdemokraterna styr både skolan och socialen.

Det är lätt att sitta på läktaren både för mig och även så för Lotta G och Tord T, men Lotta och Tord ni har ju släppts in på plan, försök då att göra något!

Hur kan det gå så illa, så brutalt illa? Varför finns inte någon handlingsplan? Varför kommer inte en så pass enkel sak som skollokalutredningen? Frågetecknen är många.

Försök att göra några av dessa till utropstecken – gör något!

Erik

Kerstin sa...

Så länge vi i Strängnäs kommun inte törs göra oss av med tomma skolor kommer lärartätheten att sjunka (en av parametrarna i rankingen). Men sossarna är mer rädda för att sälja ut skolor än att säga upp lärare. Den tomma Karinslundsskolan motsvarar 8-9 lärartjänster per år.
Om det skulle visa sig att vi i framtiden behöver förskole- och grundskoleplatser få vi väl flirta lite med friskolorna ute på Tosterö. Är det inte värt det för 8-9 lärare????

Kerstin

Dag Bremberg sa...

Kerstin har rätt i att Karinslunds-skolan inte får stå tom. Det är dock inte så lätt att i praktiken omvandla en lokal till lärarlöner. Så fungerar det inte i denna kommun.
Hur många lärare rektorerna har råd med beror på elevpengen, som i sin tur beror på hur stor del av budgeten som BUN fått.
Nuvarande majoritet underbudgeterade för BUN och drog sen ner ytterligare. Det kritiserade hela oppositionen.

Christer har dock rätt i att den låga nivån f bl a lärartäthet beror på att den sjönk redan 2007 och 2008, under den borgerliga tiden.
Samtidigt bör påpekas att lärartätheten sjunker ytterligare i år och troligen även nästa år om S-C-FP fortsätter att ha skygglappar.