onsdag 21 oktober 2009

Lotta Grönblad (S) sviker Tosteröskolan!

Strengnäs Tidning skriver: "Tosteröskolans lokaler töms och både förskola, skolbarnomsorg, grundskola och särskola, flyttar in i Karinslundsskolans lokaler från och med höstterminen 2010."

Arbetsgruppen bakom förslaget är: Lotta Grönblad (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Jens Persson (C), kommunalråd, Margaretha Furustrand (FP), Marianne Andersson (C) samt Ingrid Fäldt (S), Torgny Jonsson (C) och Lars Keyser från Strängnäs Bostads AB och bildningschef Lillemor Bylund.

Tidningen skriver: "Jag är mycket nöjd med resultatet och känner att vi med gott samvete kan stänga utredningen nu, säger Lotta Grönblad, barn- och utbildningsnämndens (BUN) ordförande." Hur nöjd tror Lotta Grönblad att Tosteröskolans elever, lärare och föräldrar är?

Lotta Grönblad (S) påstår även att detta förslag innebär en vinst på 3 miljoner! Hur hon tänker då förtäljer inte historien. Det är en eljest ståndpunkt i sammanhanget och visar hur gammalkommunala socialdemokrater ser på skattepengar! Detta har Strängnäspartisten Patrick Baltatzis kommenterat på sin blogg. Han skriver: "Jag konstaterar att när fan sätter sig med C och Fp blir han borglig."

Dag Bremberg (MFP) skriver på sin blogg: "...varav 3,2 miljoner kronor är en helt ny post som ska utgöra kommunledningens reservpengar för allehanda idéer, en kaffekassa av betydande storlek." Smaka på det! Skall vi verkligen sälja Tosteröskolans elever för att Jens Persson (C) skall ha 3,2 miljoner skattekronor att leka med?!

Strängnäspartiet vill naturligtvis att dessa 3,2 miljoner kronor i stället skall användas för att bevara Tosteröskolan!

11 kommentarer:

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej Margit!

Vad kostar själva flytten till Karinslund?
Vad kostar det att köpa nytt för att fylla alla rum?
Vad kostar det att återskapa 15 års strävan för att nå hållbar utveckling.
Är det ok att ha hönshus på Karinslunds skolan, stör inte tuppen, om man nu ska ha en tupp
Barnkonsekvensanalysen, belyser inte utifrån barnombudsmannens modell.
Hur efterlever man besluten fattade av KF sedan tidigare.
Trafiksäkerhetsfrågor, hur tänkte man här till och från skogen, och hur?
Blir det svårt att få till ”naturen” som ett naturlig del av vardagen?
Hur har den politiska beredningen av ärenden gått till.
Kommer flytten vara av så bra kvalitet att det känns naturligt som förstahandsval, inför Ht 2010.
Vad ska Tosteröskolan använda till sen?
Hyra för tomma lokaler är också dyrt.
( Finns det planer på att flytta den redan ihop flyttade ”nya skolan”)
Vad kostar det om föräldrar väljer en annan särskola på annan ort, elevpeng plus resor…
Kan man tro att det hela går med vinst.
Kan det vara så att det inte är en vinst på 3 mille?
Vad händer med det fria valet av skola?
Låt oss till sist hoppas att utgången av BUN: s möte ikväll utgår utifrån barns bästa, så att pedagoger och övrig personal får arbetsro, så att barn och personal får en tro på framtiden, så att de i fortsättning kan fullfölja sitt engagemang för en hållbar utveckling.
Hoppas på en tillvaro med tilltro som vilar i en arbetsro till att värna om barns bästa att fullfölja stegen i Strängnäs kommuns skolor, så att vi kan vara en dynamisk idyll i en kommun som har nära till Mälaren.

Med vänlig men dock lite extra watt i blåslampan!
//Cattis

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Du har många frågor och det är bra. Fast det är svårt för mig att svara på de alla. Ja, vad kostar det att lägga ner en skola och flytta den till en annan plats?! Inte är det gratis i alla fall. Sen betyder det att man förstör ytterligare för den kommunala skolan. Vem vill vill ha sina barn på en stor skola? Titta hur bra det gick för den såkallade Nya skolan!?

Nu är det ju Lotta Grönblad som borde svara på de här frågorna. Men, det är väl inte troligt att hon kommer att göra det.

MVH Margit

Kerstin sa...

Nähä Cattis!
På BUN-mötet såg man varken till barnens bästa eller till föräldrars önskemål eller personalens yrkeskunskap och engagemang. Man kunde inte släppa på prestigen och Lotta såg märkbart irriterad ut när oppositionen i sina framföranden möttes av applåder. Centern som i BUN representerades av Torgny ser inte Tosteröskolan som en lantortsskola och då kan dom ju offra den. Kommunens enda skola med höns är inte en landsortsskola???? Vad beträffar ekonomin i förslaget har vi nu fått ytterligare en hyreskostnad för Karinslundsskolan. Tidigare i år nämndes 5,4 milj, sedan 4,7 milj, men ikväll var hyran 3,55 milj. Väntar vi ett tag till så är hyran ner i noll. Det påmminner om uttrycket,som fan läser bibeln....
Men jag har fått en förklaring till hyresskillnaderna. Det beror på om man räknar med särskoleutrymmen och idrottshall och där gör man tydligen olika berorende vad siffrorna skall användas till.
Om majorieten får som dom vill kommer allt att vara klart till hösten 2010. Så att låta väljarna säga sitt är inte till att tänka på. Man anser sig ha rätt med röstsiffrorna 7 mot 6 i BUN.
Kerstin

Anonym sa...

Jag säger om, sossarna kommer bort vid nästa val. Kommer kanske en ny allians att se till att beslutet rivs upp och Tosteröskolan upprustas. Karinslunds skolan säljs till Roggeskolan (läs europaskolan) och Benninge skolan säljs till hugade byggherrrar
Bra för en ny allians att gå till val på.

erik berg sa...

Ja jag håller med Annonym i sin stilla förhoppning.

Vad får vi då för slutläge, jo just det som Ann L stupade på.

Det hade nog varit det bästa alternativet vid närmare eftertanke, men starka krafter från olika håll ville annorlunda och nu sitter i där med lösning som inte blir bra.

Erik

Anonym sa...

En annan lösning för Tosterskolan kan vara att man gör om skolan till en friskola.
Frågan är om FSAB skulle gå med på en sådan lösning.

Kerstin Bettig (Föräldrar) sa...

Hej Margit!
Gårdagens beslut är en katastrof!

Det här skriver Lotta på sin blogg: "Jag kommer alltid att stå upp för barns okuvliga värde och rätt."
Det har hon missat igår kväll!!!

Vi valde Tosteröskolan pga det fina området när vi flyttade hit.
Det är viktig för oss att barnet får vara ute och springa runt i naturen utan mycket trafik.
Tyvärr är barn väl inte mer värd än (tvivelaktiga) besparingar - alla vet väl vad Campussen kostade i slutenden.
Men, men - nästa år är det val.

MVH
Kerstin

Margit Urtegård sa...

Hej Kerstin Betting.

Tusen tack för din kommentar. Bra att ni som har barn i skolan yttrar er, tycker jag. Ni får väl starta en friskola. Jag tror att ni kommer att få tillräckligt med elever för att skolan kan bli kvar då. Det är synd om en så bra skola skall försvinna. Små kommunala skolor behövs, men det tycker tydlingen inte den sittande majoriteten. Jag hoppas att allt löser sig för er. Vi är många som vill kämpa för Tosteröskolan. Sista ordet är inte sagt.

MVH Margit

Hans Noreen sa...

Jag kan mycket väl tänka mig att vara med att göra om Tosteröskolan till en friskola för att den skall finnas kvar i sin nuvarande form.
Vad jag har förstått av andra föräldrar ,som har sina barn på Tosteröskolan ,så är det många föräldrar som är intresserad av en sådan lösning.
Jag har inte hört en förälder ,ej eller ett barn på skolan som vill flytta till
Karinslundskolan. Betyder det inget för de beslutande?
Jag tror även att personalen på Tosteröskolan skulle kunna tänkas ställa upp för att bevara Tosteröskolan och dess kvaliter som friskola.
Min dotter går nu i tredje klass och trivs och är glad över den lilla skolans alla fördelar.
En stor skola med flera elever och en steril miljö klarar inte min dotter av på grund av sin sjukdom.
Att bara krasst tänka på pengar och glömma de mest utsatta i barnen¨i kommunen och deras bästa är för mig en gåta.
Hur kan man vara så grym?

Margit Urtegård sa...

Hej Hans.

Ja, hur kan man vara så grym?!

Det kan bara den sosseledda majoriteten svara på.

MVH Margit

Kerstin sa...

Är det inte så att S med Lotta i spetsen vill se en stor skola i kommunen. När det inte fanns pengar till Centrumskolan, där om-och tillbyggnader skulle kosta för mycket, så ser man möjligheten i Karinslundsskolans byggnad, en ny skola som står tom bara att häva in barnen. Och jag menar HÄVA IN. Ta en titt på entren på Karinslundsskolan. Det liknar mer entren på en galleria (kan det kanske bli ett nytt köpcentrum?) Där ska elever som är vana vid Tosteröskolans mysiga varma atmosfär varva ner inför skollektion efter en avkopplande och lekfull rast på Karinslundsskolans skolgård (ironi), planderad för högstadie. Hur lång tid kommer det att ta innan den första knatten kommer hem med magont, trötthet och inte längre vill gå i skolan?

Kerstin