fredag 23 oktober 2009

Jens Persson (C) bryr sig bara om landsbygden!

I går kväll deltog jag i en paneldebatt med rubriken "Vad händer egentligen efter att Larslunda-planerna lagts på is?" Jens Persson (C) deklarerade mycket tydligt att om han får bestämma blir det aldrig något Larslunda. Han vill inte ens reservera marken för detta angelägna ändamål. Vi anar en dold agenda här; ugglor i mossen. Jag frågade om det är för att hans farbror (Kilenkrysset) kanske vill bygga där. Men, jag fick inget svar på den frågan.

Strengnäs Tidning skriver: "Conny Lundevall, ordförande för Strängnäs Gymnastikföreningen, där 90 procent av de aktiva är flickor, ansåg att en satsning på Vasavallen är liktydigt med en satsning på pojkar." Jag håller fullständigt med Conny Lundevall. Dessutom finns det inte plats för en sporthall på Vasavallen om man inte tar bort ishallen eller grusplanen. Det är huvudorsaken till att vi valde att satsa på Larslunda framför Vasavallen när frågan diskuterades med idrottsalliansen 2007. För det första finns det inte de exspansionsmöjligheter på Vasavallen som en växande kommun som Strängnäs behöver. Därmed inte sagt att Vasavallen inte skall vara kvar som skolidrottsplats; som ett komplement till Larslunda. För det andra behöver fler sporter få ändamålsenliga lokaler. Här kan nämnas handboll, gymnastik, friidrott, bågskytte, volleyboll, basket, badminton, kampsport med flera.

Det mest anmärkningsvärda uttalandet kom från Angela Andersson (S). Hon ansåg att idrott och hälsa inte var någon politisk fråga. Hon berättade också stolt att man i Åker har kommunens bästa idrottsplats och att den hade byggts av invånerna i styckebruket. Jag vet inte helt hur jag skall tolka hennes utspel. Jag har dock svårt att föreställa mig att strängnäsborna ska gå man ur huse för att bygga en ishall med mera på Larslunda. Jag har också svårt att tro att fackföreningsrörelsen skulle acceptera något sådant.

Kontentan av två och en halv timmes het debatt är att Strängnäspartiet och Folkpartiet står fast vid sina ståndpunkter och demokratiskt tagna beslut. Vi sviker inte! Centerns Jens Persson vänder kappan efter Persson (läs Kilenkrysset). Och vad de andra partierna tycker just nu svävar i det blå.

8 kommentarer:

erik berg sa...

I debatten om Larslunda har (S) genom Angela Andersson helt övergivit idrottsrörelsen och tror att idrott och hälsa inte är en politisk fråga .

Jens Persson (C) tänker kortsiktigt och överger flickornas möjligheter till olika former av idrott, då en satsning på Vasavallen innehåller nästan enbart ”pojk-idrotter” som fotboll och hockey.

Gör som Strängnäspartiet och Margit föreslår satsa framåt, i små steg. Satsa på både pojkar och flickor och satsa på Larslunda.

Erik

Margit Urtegård sa...

Hej Erik.

Den som verkade mest nöjd med att Jens Persson (C) inte vill att Larslunda skall bli av, var Anders Hjulström (KD) tillika ordförande för idrottsalliansen. Han har varit stor motståndare till Larslundaprojektet hela tiden. För honom är tennisen viktigast och de har det ju bra på Vasavallen bara de får bygga ut lite. Det är konstigt att idrottsalliansen törs att lägga sitt öde i hans händer.

Jens Persson har ju sagt att han hellre vill sprida de här miljonerna runtom i kommunen, några pengar hit och några pengar dit. Det är sorgligt, tycker jag. När vi äntligen hade bestämt oss för att satsa ordentligt på en central idrottsanläggning, som täcker många behov både när det gäller pojkidrott och flickidrott, så förstörs detta av en centerpartist med makt.

Jens Persson säger till tidningen att idrottsplatserna skall ligga där folk bor. Två tredjedelar av kommunes invånare bor i Strängnäs!

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej Margit!

Mycket bra om vi får fler bra idrottsplatser, snart har vi nya IP i Hammarängen Mariefred, skönt vore om turtätheten ökade för buss 303, så att ungarna kan åka buss till Strängnäs, givetvis på ett trafiksäkert sätt enligt kommunens majoritetsförklaring om "nollvisionen", efter dagens artikel i Strängnäs tidningen kan man dock fundera hur man tänkte..att prata går ju bra, men det krävs handling för att nå resultat som märks direkt och omedelbart.

Se bara vilka möjligheter det finns att utöva sport och friluftsliv i Åkers Styckebruk, vilka möjligheter till att bygga villor och flerfamiljsbostäder, gång och cykelväg finns redan till Läggesta station, vilket slöseri med resurser...

Skolan i Åker behöver fler elever, annars kostar det för halvtomma lokaler, och det är ju något som behöver genomlysas.

Ha en skön vecka!!

Nu måste jag tillbaka till spisen

//Cattis

Claes Eriksson sa...

Nog är det väl bättre att satsa pengarna på Larslunda även om det innebär små steg i taget. Larslunda kommer med planerad och pågående bebyggelse i området bli väldigt centralt beläget, medan stora satsningar på Vasavallen innebär att man bygger fast sig på en väldigt begränsad yta med begränsade möjligheter. Larslundaprojektet är förövrigt inte tänkt att ske på bekostnad av satsningar i övriga kommundelar. Åkers ishall står nyrenoverad och färdig i full drift. Beslut om ny idrottsplats i Mariefred är redan taget. Och,som Cattis påpekar, med bättre bussförbindelser i alla riktningar bör vi ha goda möjligheter att täcka behoven för både pojkar och flickor.

Claes

Margit Urtegård sa...

Hej Claes.

Du skriver: "Larslundaprojektet är förövrigt inte tänkt att ske på bekostnad av satsningar i övriga kommundelar." Det har du helt rätt i. Åker har en fantastisk fin idrottsanläggning. Mariefred kommer att få en i närtid. Det skulle ju vara märkligt om Strängnäs stad med ca 20 000 människor inte också skall ha en idrottsplats värd namnet.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Jag blir bara mer och mer frågande. Det lovas runt och brett om idrottsplatser, men inget av de partier som suttit vid makten har infriat.
Margit har ju drivit Larslundaprojkektet som ordförande i TF-nämden och är ju nu extremt tydlig med att avvisa synpunkterna att inte alla bor i Strängnäs stad,. (Nej, Margit det är inte "bara" en tredjedel som bor på annat håll, det bor inte 20.000 i Strängnäs stad, i närheten av Larslunda. Följer man den linjen kan man lika gärna bortse också från flickorna för de är också i minoritet bland kommunens idrottande ungdomar.)
Vi kanske skulle ta det lite lugnt med partistriderna och analysera de verkliga behoven.
I Mariefred var det väl inte barnens behov som styrde när ett byggbolag föreslog att de skulle köpa idrottsplatsen och bygga bostäder? Eller ska vi låtsas det nu?
Vad menas med:
"nya IP i Hammarängen Mariefred"?
Det blir ingen ny IP där, det blir inte ens en ny i Hammaren. I bästa fall, om pengarna räcker - för en gångs skull - blir det en el två planer inne i Hammarem, som delvis förstör naturområdet och motionsspåret samt en del norr om nere i den blöta svackan.
Kalla det vad man vill, nya Ullevi eller Globen eller Arvidssons arena, men inte fan är det barnen som vinner!

Claes Eriksson sa...

Dag!
Jag håller helt med dig ifråga om Hammarängen.Larslunda IP får inte byggas på bekostnad av satsningar i andra kommundelar. Åkers ishall renoverades nyligen för 17 miljoner, men det behövs fler satsningar runt om i kommunen.
Men vad Vasavallen beträffar håller man på att måla in sig i ett hörn genom att investera 25 miljoner i en anläggning som mycket snart ändå kommer att vara för liten för att täcka behoven. Det måste vara bättre att, som Erik säger, att satsa framåt,om än i små steg, än kortsiktiga akuta och dyra nödlösningar.

/Claes

Mats Werner sa...

"när ett byggbolag föreslog att de skulle köpa idrottsplatsen och bygga bostäder? Eller ska vi låtsas det nu?"

Jag förstår inte vad du menar Dag!

Förklara!