onsdag 9 september 2009

KBT-förslag sågas av psykiatrin.

SvD skriver: "Landets psykiatrikerkår går till frontalangrepp mot Socialstyrelsens förslag att förorda samtalsterapi och KBT som första behandling vid depression istället för läkemedel. Den massiva kritiken gör att beslutet nu försenas".

"Aldrig förr har Socialstyrelsen fått så många remissvar på något nytt vårdprogram som på förslaget till nationella riktlinjer för behandling av ångest och depressioner. Totalt 550 sidor med nästan uteslutande förödande kritik från olika utgångspunkter har vällt in till Socialstyrelsen och projektledaren Gunilla Nyrén".

Jag tror att det är ett bra förslag; att förorda samtalsterapi och KBT som första behandling vid depression i stället för läkemedel. Under mina åtta år inom kriminalvården mötte jag otaliga intagna, som blev proppade fulla av mediciner utan att samtidigt få behandling. Jag känner också många, utanför anstaltsvärlden, som har fått gå och må psykiskt dåligt under långa och plågsamma år. Vilken hjälp fick de under tiden; mediciner (psykofarmaka) så klart!

Agneta Lagercrantz, SvD, ställer frågan: "Är det verkligen ett paradigmskifte?" Och det är det ju inte. Lagercrantz skriver: "För 50 år sedan var det pillren som var revolutionen. Medicinerna mot depression och ångest kom och skulle snart tränga ut samtalsterapin när man sökte effektiv behandling. I dag gör våra myndigheter tvärtom, återvänder till att prioritera samtalet som bot mot psykisk ohälsa. Budskapet är mycket tydligt: De inte alltför sjuka patienterna ska behandlas med ett visst antal möten med en psykoterapeut framför att skickas hem med ett e-recept på olika medel".

Lagercrantz påpekar: "Medan tidsandans människosyn kommer och går – biologisk, humanistisk, behaviouristisk, neuropsykiatrisk – kvarstår resursfrågan. Under alltihop ligger det kanske starkaste skälet av alla: Fungerande vård till rimligt pris för så många som möjligt".

Går förslaget genom kommer det antagligen att kräva hårdare arbete av landets psykiatriker, psykologer med flera. Det kommer kanske att kosta mera också till att börja med. Personal är dyrare än mediciner och detta kommer onekligen att bli personalkrävande. Flera kommer dock att få ett bättre liv, det är jag övertygad om!

Inga kommentarer: