fredag 4 september 2009

Censur på landstingets datorer!

Både tidningen Folket och Södermanlands Nyheter skriver i dag om bloggbråket på landstinget.

Ledarskribenten Lars Pettersson på SN undrar om landstinget är den största sandlådan i hela Sörmland. Fast han har inte helt bestämt sig för vad han är mest upprörd över, tror jag. På den ena sidan kritiserar han den nya majoriteten i landstinget, han skriver: "I stället för att bygga ett sandslott åt skattebetalarna urholkar Den nya majoriteten rättvise- och frihetsbegreppet". På den andra sidan skjuter han budbäraren. Pettersson skriver: "Senast i raden av sexårsagitatorer är Kristdemokraternas oppositionsråd Marie-Louise Forslund Mustaniemi. Forslund Mustaniemi upptäckte i veckan att landstingets anställda inte kan läsa hennes personliga blogg. Oppositionsrådet svarade genast med att kasta grus i ögonen på sina politiska motståndare. I sin blogg skriver Marie-Louise Forslund Mustaniemi att 'den enda slutsatsen jag kan dra av detta är att Den nya majoriteten bedriver politisk censur'. Anklagelsen är inte bara ansvarslös. Den är fullständigt grundlös. Om finanslandstingsråd Jörgen Danielsson (S) gjorde något klart i samband med inköpet av sin kristallkrona var det att han inte uppskattar DDR".

Marie-Louise Forslund Mustaniemi har antagligen dragit förhastade slutsatser i frågan. Det handlar inte om att landstingsledningen vill förhindra att de landstingsanställda läser oppositionspolitikernas bloggar. Det är mycket värre än det! Henrik Holmberg, på tidningen Folket, skriver: "Bakgrunden till bråket är att landstingets internetspärrfilter nyligen utvidgades till att omfatta såväl Facebook som en rad olika bloggar. Dessa sajter spärras alltså för alla landstingsanställda utom de som anses behöva dem i sitt arbete. Spärren har gjort många bloggar oåtkomliga, bland annat Marie-Louise Forslund Mustaniemis blogg. Däremot har det visat sig att socialdemokraten Jörgen Danielssons blogg inte spärras. I ett blogginlägg går nu Forslund Mustaniemi till attack mot den styrande majoriteten, och undrar vad det är för öststatsfasoner man ägnar sig åt".

Och det här är öststatsfasoner, ingen tvekan om det. Den politiska sekreteraren Fredrik Pettersson (S) säger till Folket: – Jag uppfattar inte att jag tillskriver mig befogenheter jag inte har. Det här är inte ens en politisk fråga, säger han. Han tycker att Forslund Mustaniemi själv borde ha kontaktat tjänstemännen med sin fråga, istället för att skriva om politisk censur i sin blogg. – Jag kan personligen, med min heder i pant, garantera att ingen i den politiska majoriteten skulle drömma om att bedriva politisk censur, säger Fredrik Pettersson. Hans ord får stöd av landstingets informationschef Maria Karlsson, som menar att det enbart är olyckliga omständigheter som gör att exempelvis Jörgen Danielssons blogg slinker igenom filtret. – En ren miss i hanteringen, helt enkelt. Inom kort kommer även de bloggar som idag slinker igenom filtret att stoppas". Landstingets informationschef Maria Karlsson borde kanske söka sig ett nytt jobb, förslagsvis i Kina. Fredrik Pettersson och Jörgen Danielsson borde kanske fundera över om de verkligen har valt rätt parti.

När jag läste om det här i morse var jag tvungen att ringa till kommunchefen i vår kommun, för att fråga hur vi gör. Om vi hindrar våra anställda att läsa bloggar, tidningar med mera? Och det gör vi inte, tack och lov. Vi har ett porrfilter och vi har en policy. Så om någon kommunanställd vill läsa en politisk blogg när den har rast eller tid över, så har vi inget censurfilter som förhindrar detta.

PS:Det har i skrivande stund gått ut ett pressmeddelande från landstingsdirektören att denna censurspärren nu skall tas bort:DS

3 kommentarer:

lena alun sa...

Bra jobbat, Margit!

Anonym sa...

Ska inte de landstingsanställda arbeta på sin arbetstid, och läsa bloggar på fritiden?

peowagstrom sa...

Låna inte ut bloggen till sånt här trams Margit....

Beträffande surffilter så finns de i Strängnäskommun också, betvivlar att eleverna i skolorna har fritt blås ut på nätet till exempel. Jag kan lika enkelt motivera varför du skall kunna gå in på porrsidor i kommunhuset som varför man skall blockera allt utom intranätet på kommunens nät. Allt handlar bara om värderingar och hur mycket skattepengar som skall gå till internellina så det räcker till webbradio på jobbet.

Det här handlade ju faktiskt bara om en bra chans att göra en "affär" av ingenting. Jag trodde förresten att Mustaniemis gäng ville driva landstinget på ett modernt och företagsliknande sätt, kolla webbfiltret på Volvo och Scania, det första som åker ut är kvllspressen, sen alla "kompissajter" och som nummer tre kontaktsajterna.

So what, det är företagets nät och de gör vad de vill med det. Det här är en driftsfråga och inte politisk fråga. När jag ar IT-ansvarig tyckte jag det var rätt irriterande att folk som inte hade dator hemma hade internetbank.... egenmäktigt förfarande.

Fast det har gått bra för tanterna senaste veckan, de har fått posera i tidningen i badkläder och beskyllt landstinget för politisk censur, det blir en tredje punkt efter kristallkronan till valprogrammet. Kärnfrågor.....