tisdag 11 augusti 2009

Vem har fel i Strängnäs?!

Radarparet Anders Svensson (FP) och Gösta Karlsson (C) har skrivit debattartikeln: "Vem har fel i Strängnäs?" De har rättmätigt fått svar på tal från flera strängnäspolitiker.

Ann Landerholms (M) kommentar är klockren. Hon skriver: "Svensson och Karlssons partier har styrt under totalt 34 av de 38 år som gått sedan kommunsammanslagningen 1971. Och en folkpartist eller centerpartist har varit kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen under hela 26 av dessa år. Sedan kommer Strängnäspartiet med 7 år (1991–98) och så slutligen moderaterna med drygt tre år (Kia Hjelte 1999–2001 och jag själv 2007–2008). Under de senaste snart nio åren har Strängnäs haft moderat ledning under 15 månader."

Oppositionsrådet Maria von Beetzen (M) skriver klokt och ärligt: "Det är tråkigt att herrarna Anders Svensson och Gösta Karlsson har en negativ syn på Moderaterna i Strängnäs. Inte minst som C, FP och M idémässigt normalt har liknande värderingar och samarbetar så konstruktivt på riksplanet. Ta till exempel friskolorna som herrarna i Strängnäs ondgör sig över. Där har Folkpartiet med Jan Björklund tvärtemot varit ledande friskoleförespråkare. På samma sätt är kommunalt företagande på avreglerade marknader (läs elhandeln i Sevab) knappast något som sanktioneras av Maud Olofsson. Vad gäller friskolorna måste framhållas att tillgänglig forskning visar att dessa kraftfullt bidragit till att höja utbildningskvaliteten inte bara genom de nya skolorna utan genom själva konkurrensmomentet, också i de kommunala skolorna."

Erik Berg och undertecknad (SP) skriver: "Att skylla på Moderaterna och Maria von Beetzen tycker vi är väl magstarkt då FP och C under ett decennium varit en del av maktapparaten i Strängnäs. Man har glatt och villigt 'slängt ut' två moderata kommunstyrelseordföranden (Kia Hjelte och Ann Landerholm) för att kunna fortsätta sin tid vid makten. Vem har fel och vem har ansvaret? Svaret tycker vi ligger i avslutningen av Svensson och Karlssons sista mening i deras första insändare (från 27 juli 2009) här har vi exakt samma åsikt: 'Tydliga exempel finns på centralstyrning, förstärkta av omedvetna politiker genom oklara delegeringsbeslut' skriver man. Det är dock svårt för FP och C att krypa ur sin tunga del av ansvaret för och ledningen av Strängnäs kommun."

Varje dag möter jag folk i Strängnäs som säger att den sosseledda majoriteten, som styr kommunen i dag, inte är framröstad av folket. De har rätt. Kommunens flipp-flopp-regering har dessutom inte någon förtroendeväckande agenda.

7 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Någon dåre på någon tidning påstår att Erik Berg och jag förfalskar historien! Det är inte ens värd att kommentera. Någon klok har sagt att man inte skall ge sig in i en hjärnornas kamp med någon som är obeväpnad, så då låter jag bli!

//Margit

Mats Werner sa...

Nej, det är rätt! Spill inte krut på lama ankor!

MariavB sa...

Hej Margit ! Hoppas på mer av visioner och utvecklingstänkande genom nytt styre efter valet ! Engagerade politiker finns ju !

Maria

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Nytt styre blir det nog efter valet 2010 om man skall tro alla människor man möter på stan, missnöjet är stort, folk är besvikna över att sossarna har fått/tagit makten och det med hjälp av en liberal ledarsida!

MVH Margit

Patrick aka Bee sa...

Jag tror att du och ni har rätt. Men det är samma politiker som ska skapa förändrade visioner. Men förändringar är alltid individuella och personliga. De nya visionerna följer på nya insikter, förändrat perspektiv, nya erfarenheter.
Jag tror att många är betjänta av att ta sig en titt i spegeln och se om man gillar det man ser eller inte.
Annars tror jag inte man trovärdigt kan övertyga en väljare om ens politiska ståndpunker som exempelvis den här väljarens:

http://ekuriren.se/ledareasikter/asikter/1.447372

Dag Bremberg sa...

Parick, klokt skrivet - liksom inlägget i kuriren av Lennart N.
Apropå behovet av en tydlig vision är det intressant att det är ett så starkt motstånd mot att ens diskutera en vision. Några politiker och ledande tjänstemän gör allt de kan för att förhindra att det dokument som klubbades för över tre år sen ska ändras på en enda punkt.
Andra kommuner arbetar öppet och prestigelöst med att utveckla sina visioner.

mariavB sa...

Visioner behövs, men det behövs också förändring och åtgärder av praktisk natur. Här kan flertalet oppositionspartier säkert enas i många frågor. Ger några exempel där vi tillsammans intar samma ståndpunkt mot en konservativ majoritet:

Försäljning elhandel, bredband i Sevab, frigör kapital för att både förbättra soliditet och genomföra miljösatsningar.

Försäljning central del av bostadsbolagets innehav för att få loss kapital att lösa andra boendefrrågor.

Uthyrning alternativt försäljning av Karinslundsskolan för att minska hyreskostnaderna som äter upp resurserna för lärare.

Ett system där skolorna själva kan ha inflytande över hur mycket skollokaler de behöver hyra framtas.

Thomasgymnasiet ombildas till en fristående skola under KS och ges därmed mandat att greppa sin verksamhet inifrån.

En förenklad politisk organisation framtas, som gör styret effektivare, men bevarar lämpliga demokratiska dimensioner.