måndag 31 augusti 2009

Tomas Widmark på Strengnäs Tidning.

Margit Urtegård och Tomas Widmark.
I fredags gick Erik Berg (SP) och jag för att lyssna på journalisten Tomas Widmark från Strengnäs Tidning. Han hade ett lunchföredrag med rubriken "Mannen bakom rubrikerna" på Multeum i Strängnäs. Det var många som gick dit för att få veta mer om hur tidningsredaktionen arbetar samt Widmarks näsa för politiska scoop. Det var förvånande få politiker där, däremot hade ett stort antal tjänstemän hittat vägen dit samt Strängnäs kulturelit var väl representerade.

Redan 1998 började Tomas Widmark arbeta på Strengnäs tidning. Innan dess skrev han för tidningen Folket i Eskilstuna. Jag fick en "käftsmäll" av vår egen skjutjärnsreporter redan 1998; min första mandatperiod i kommunfullmäktige.

Widmark rankade de olika politiska skandalerna i Strängnäs under sin långa journalisttid i kommunen. Många trodde nog att det skulle vara Ann Landerholms (M) underhandskontakter med Europaskolans rektor Thomas Axelsson i samband med skolutredningen eller Campusprojektets alla skandaler, men tji fick de. Det var de utlovade ungdomsbostäderna vid Jägmästaren, som inte blev av, som är den hitintills största skandal Widmark har skrivit om, enligt honom. Det var alltså ingen moderatledd fråga som var sämst hanterad tills nu. Jägmästaren hanterades först av Marianne Andersson (C) och därefter av nuvarande ordförande i plan- och byggnämnden Margaretha Furustrand (FP).

Tomas Widmark har bott i kommunen i ca 25 år. Nu har han flyttat till en Stockholmskommun. Jag hoppas dock att han kommer att fortsätta sin grävande journalistik på Strengnäs Tidning. En sådan reporter behövs. Makten skall granskas med objektiva och kritiska ögon; det har Widmark visat att han kan.

4 kommentarer:

erik berg sa...

Glad att jag inte hade möjlighet att delta i Arsenalens uppstart utan kunde avnjuta både lunch och föredrag på Multeum.

Tack Tomas för en trevlig och upplysande betraktelse över journalistiken vid en lokaltidning.

Såsom tillhörande ett lokalparti var det extra spännande att få ta del av dina erfarenheter och synpunkter.

Erik

PH sa...

Nog sätter man ambitionsribban rätt lågt när man är nöjd med att "ingen moderatledd fråga var sämst hanterad tills nu"... :-)

Margit Urtegård sa...

Hej Erik.

Tomas Widmark har fått uppleva att folk har slutat hälsa på honom. Det har jag också varit med om. Det är tydligen så när man säger eller skriver vad man tycker, oavsett om man har rätt eller ej (ibland kan man ju ha fel), vissa personer tål inte kritik. Personer som slutar hälsa på indivier de känner för att de har surnat över något, måste ju ha stora problem.

Det är bra att Widmark och andra journalister, av samma solida kaliber, alltid klarar stå pall även när det blåser.

//Margit

Mats Werner sa...

Visst har Tomas rätt i att Jägmästaren var den största skandalen! Inte minst för att den kunde ha korrigerats vid flera tillfällen men politiken missade detta och tog inte chanserna. Inte ens när bygglovet beviljades ville majoriteten utnyttja den fullt legala möjlighet som stod till buds för att göra bot och bättring. Endast undertecknad med stöd av vänsterns Karolina Zander och Centerns Inga-Britt Fors stod upp för det som hade kunnat rädda kommunens heder i den frågan.
(F.ö. den enda gången jag har fått lovord av Strengnäs Tidnings ledare).