onsdag 3 juni 2009

Kommunchefens vara eller inte vara?!

Strengnäs Tidning skriver: "På ett och ett halvt år har nio höga chefer av olika anledningar lämnat Strängnäs Kommun. Och nu höjs också röster för att kommunchefen Jan Heimdahl ska avgå. – Efter Campusredovisningen har jag insett att det ligger ett ansvar högre upp och det vore klädsamt om det var Jan Heimdahl som avgick, säger Mats Werner, Kristdemokraternas ersättare i kommunstyrelsen".

Jag behöver inte skriva vad jag tycker i frågan; redan 2005 ifrågasatte jag kommunchefen. Det jag däremot vill säga något om nu, är Jens Perssons (C) något märkliga uttalande i dagens tidning. Citat från tidningen: "Kommunstyrelsens ordförande Jens Persson (C) säger att han trots chefsflykten och Campusprojektet har ett 100-procentigt förtroende för Jan Heimdahl. – Det är inte hugget i sten att det skall vara samma personer som sitter på chefspositioner, och då pratar jag om dem som ligger under Heimdahl, i evighet, utan en viss rotation tycker vi är hälsosamt". Journalisten Tomas Widmark frågar då Jens Persson: "Men det är huggit i sten att Heimdahl ska vara kvar?" På den frågan svarar Jens Persson - Absolut.

Jens Persson var också kritisk till Jan Heimdahl och hans sätt att styra kommunen innan den förra majoriteten sprack. Det är därför något egendomligt att han nu helt har ändrat åsikt. Men, det är väl så när man kommer till maktens grytor; då blir man lätt förblindad av makten. Vi får dock hoppas att den maktkonstellation vi har i Strängnäs kommun i dag inte är huggit i sten! Man kan ju undra hur mycket det hade hjälpt att kommunchefen hade avgått, med tanke på att vi har tre kommunalråd som gör ett sämre jobb än vad ett kommunalråd gjorde innan maktskiftet förra året?! Lika bra att de alla sitter kvar till valet 2010. Jag håller med oppositionsrådet Maria von Beetzen (M) där. Hon säger till tidningen att det inte är någon bra idé att byta kommunchef under pågående mandatperiod, utan det blir en fråga för den majoritet som bildas efter valet.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Men ärligt talat. Tror någon att kommunchefen vill vara kvar?? En katastrofbudget, skatteprognosen ser dystrare ut för var dag... Han sitter nog och hoppas på att slippa ifrån det råttbo han och vissa av hans chefer åstadkommit? Att låta honom sitta kvar och genomlida det totala fiaskot han gjort som kommunchef är förmodligen det bästa "straffet"!

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Som sagt; han får väl dela "råttbo" med de tre kommunalrådsgubbarna till valet 2010.

//Margit

Anonym sa...

Å föresten! Jens Persson... Viss rotation på chefer är hälsosamt. Ja visst om det var någon måtta på det! En organisation tål inte hela havet stormar under så här lång tid! Arbetsmiljön är helt under isen likaså lusten! Ni har lyckat köra kommmunen i botten på bara några år grattis! Nu får vi som bor här betala för denna inkompetens! och detta är inte bara kommunchefens fel utan jag tycker att alla ni politiker som sett på utan att ifrågasätta denna inkompetens har lika stor del! Framför allt vissa kommunalråd. 2 M och 1 C+FP+S

Anonym sa...

Så som sägs i kommentarerna i ST:

Mats Werner själv satt med och fattade de beslut som ligger till grund för Campuskaoset. Kanske vore det "klädsamt" om han själv tog ansvar för sina handlingar istället för att skylla ifrån sig och kräva någon annans avgång.

Att komma i efterhand och jamsa ihop en historia om att man fått undermåliga underlag från tjänstemannahåll, det är minst av allt rakryggat, och långt ifrån klädsamt.

erik berg sa...

”Sent skall syndarna vakna” det kan verkligen gälla för Mats W men ”bättre sent än aldrig”.

Vill bara påminna om att Strängnäspartiet i forma av både undertecknad och Margit hela resan varit starkt kritiska till Heimdahls sätt att sköta sitt fögderi och då speciellt Campus.

Att som Jens låsa fast sig och ”surra sig vid masten” genom att ”hugga saker i sten” tycker jag är politiskt oproffsigt och ger ”carte blanche” till Heimdahl att ”gå på i ullstrumporna”.

(Många olika sentenser blev det så låt oss Cape Diem)

Erik

PS
Bäste(a) Anonym vad menas med 2 M och 1 C+FP+S?
DS

Anonym sa...

Det är väl så bra att komma med kritik.Men vad har ni strängnäspartister konkret kommit med för åtgärder att förbättra kommunens nuvarande ekononmiska prikära läge?

Anonym sa...

2 M = Kristersson + Landersholm
1 C+FP+S = Jens, Lind och Tjernström

Allt började ju med den förste, det var då en massa konstiga beslut fattades och mycket "höggs i sten" Det är det vi nu får betala... Det tråkiga är ju att ingen reagerade speciellt då och att man fortsätter med galenskapen!