tisdag 16 juni 2009

Hur länge klarar Jens Persson (C) av Lotta Grönblad (S)?

I går på kommunfullmäktigesammanträdet ställde jag en fråga till viceordförande i barn- och utbildningsnämnden, Helena Hallgarn (FP), om hur det blir med Långbergsskolan och Tosteröskolan framledes. Hon svarade att båda skolorna skall vara kvar åtminstone hela nästa skolår; alltså höstterminen 2009 till och med vårterminen 2010.

Sedan dess har nedanstående att-satser skickats ut till ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden. Läs själva och begrunda!

Strukturåtgärder inom grundskolan med hänsyn tagen till landsbygdsskolorna.

Förslag till beslut i Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden föreslår KS/KF besluta att

1. Tosteröskolans verksamhet inklusive förskola och särskola flyttas till nuvarande Karinslundsskolan under 2010
2.ett minimum av lokalanpassningsåtgärder snarast genomförs i nuvarande Karinslundsskolan
3. Tosteröskolans lokaler avyttras till hösten 2010

Det tillhör historien att politiker från oppositionen nu har ringt till kommunalrådet Jens Persson (C) och påtalat det olämpliga och ohederliga i att lägga förslag på nämnden i morgon kväll om att Tosteröskolan skall avyttras innan beslut i skollokalsutredningen har tagits. Jens Persson är smart nog; han har just nu tagit bort ärendet från barn- och utbildningsnämndens dagordning i morgon. Man kan ju undra hur samstämda de är i denna märkliga majoritet? Det kanske finns en orsak till varför flera företrädare från majoriteten tjatar om deras gemytliga samhörighet och konsensus stup i kvarten?!

Helena Hallgarn (FP), som har dragit det tyngsta lasset i barn- och utbildningsnämnden sedan den nya majoriteten tog över makten förra året har nu deklarerat på sin blogg att hon nu lämnar sitt uppdrag som viceordförande i nämnden. Hon beskriver varför på sin blogg. Sedan tidigare har en annan viceordförande i nämnden lämnat sitt uppdrag; en centerpartist.

Vi anar mer än en häst begraven!

13 kommentarer:

mariavB sa...

Det blir ingen styrning på skolpolitiken. De i grunden librala partierna fp c står alltför långt från den prägel S i Strängnäs har.

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Ja, de står tydligen långt ifrån varandra. Det hörde vi i går på det mötet Lotta Grönblad (S) hade bjudit oss in till. Representanterna från FP och C sade helt andra saker om skolan än vad Lotta gjorde. Det är ju också anmärkningsvärd att Jens Persson (C) känner sig tvungen att plocka bort ärenden från Lotta Görnblads dagordning.

MVH Margit

Claes Eriksson sa...

Brist på transparens är inte bara ett problem från tjänstemannasidan, utan genomsyrar hela kommunstyrningen inklusive den sittande majoriten.
Mycket rakryggat av Helena Hallgarn att agera efter sin övertygelse.
När ska vi få ett slut på dessa blixtattacker med färdiga förslag lagda på bordet?

hälsn. Claes

erik sa...

Först vill jag peka på det orimliga i att en politiker känner sig tvingad att avgå pga att tjänstemännen inte presenterar de underlag som de blir tillsagda att redovisa.

Det borde verkligen vara tvärt om, annars har vi ett utrerat tjänstemannastyre.

Sedan kan man också konstatera att ingen som helst helhetssyn tagits från politiskt (Läs: Lotta Grönblad (S)) håll.

Det blir nu styckevis och delt vad avser skolorna i Strängnäs stad.

Några skolor flyttar hit och några skolor flyttar dit. Alla flyttar kostar ju pengar och stör eleverna, ja hela skolverksamheten i grunden utan att få någon större ekonomisk effekt.

Kostnaderna för att flytta kommer säkerligen att belasta respektive skola, som tidigare skett.

Nej nu krävs ett helhetsgrepp som ser till barnens och elevernas bästa och det är i min värld att vi har små skolor där barnen bor, vilket innebär att vi inte rör Tosteröskolan och för den delen inte heller Långbergsskolan.

Erik Berg

Mats Werner sa...

Min reflexion var att Helena Hallgarn uppenbarligen inte har stöd av sin egen majoritet om det har gått så illa för henne i BUN. Att det m.a.o. inte råder enighet inom majoriteten, eller är det en alltför vild gissning...?

Lisette sa...

Jag förstår att Helena avgår och tycker att det är starkt av henne att stå upp för sina åsikter. Tycker det är skrämmande att man inte förser nämnderna med de underlag som behövs för att kunna fatta beslut. Tycker också att Majoriteten borde vara mer ärliga i sin politik gentemot Oppositionen. Det är mycket som kommer fram först på nämndmötena som man kan tycka att Oppositionen borde få information om innan för att de ska kunna vara delaktiga i besluten. Det är så viktiga beslut som ska fattas så man måste sluta skylla på varandra och försöka se till skolans och barnens bästa.

Mvh

Lisette

Margit Urtegård sa...

Hej Claes.

Du har rätt, det är mycket rakryggat av Helena Hallgarn att agera efter sin egen övertygelse. Det som är riktigt trist i sammanhanget är att det verkar bara vara hon som är ärlig och öppen om hur det står till i skolfrågan. Det kanske inte är hon som borde gå?! Nu blir det förmodligen ännu värre. Helena har trots allt gjort det mesta av det tunga jobbet i nämnden för majoriteten. Ett jobb någon annan har fått/tagit betalt för. Hur blir det nu?

MVH Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Din gissning är nog mitt i prick. Sen tror jag att Helena nog var för duktig, det tyckte antagligen inte sossarna om. Jag har hört från fp-politiker att Helena vid flera tillfällen har beklagat sig över att hon fick göra Lottas jobb. Vem skall göra det jobbet nu är min undran.

MVH Margit

Patrick aka Bee sa...

Man kan ju inte låta bli att undra hur det står till mellan tjänstemännen och den politiska apparaten. Finns det ett ömsesidigt förtroende och en respekt mellan dessa parter (partners?) med tanke på att transparensen verkar så dålig? Vari ligger problemet? Finns det för många överkvalificerade tjänstemän inom kommunen och för få kompetenta inom politiken, som ju faktiskt i stor utsträckning består av hobbypolitiker, må vara att de är aldrig så engagerade.
Antalet tjänstemän verkar dessutom öka och antalet politiker snarare minska.
Vilken situation hamnar vi i om den utvecklingen fortsätter, eller är det vi ser i Strängnäs resultat av en sådan utveckling och obalans?
En viktig framgångsfaktor är transparensen, det är ända sättet politiken kan återvinna förtroende hos de som ger dem ett existenberättigande: väljarna. Detta måste vara en käpphäst för alla politiker oavsett om de sitter i regering eller är i opposition.

Anonym sa...

Svagt av H Hallgarn att avgå nu.
De bästa politikerna står rakryggade även när det är kristider och blåser storm.
Hallgarn har bränt sina skepp inom folkpartiet nu, hon kan möjligtvis få en chans av (sp) eller (m).

Dag Bremberg sa...

Finns ingen anledning att ägna sig åt spekulationer eller personangrepp; att skälla eller applådera, när en seriös och ambitiös politiker avgår.

Det som vore önskvärt är - som Patrick skrev - transparens, dvs öppenhet. Det pågår nu en maktkamp
mellan politik och förvaltningsledning som är svår att se även för oss involverade.
Jag önskar att alla politiker agerar rakryggat och konsekvent, oavsett om man känner en viss chef eller sitter i en viss nämnd osv.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Tusen tack för att du styr upp debatten här inne.

Soliga hälsningar
Margit

Kerstin sa...

Det är djupt beklagligt att Helena Hallgarn avgår och till dig Anomym hon är mycket välkommen till Moderaterna och förmodligen till Strängnäspartiet också. Vi vet att hon är en mycket kompetent person och rakryggad och vi hade ett mycket bra samarbete i alliansens BUN-grupp. Det finns ingen anledning att betvivla eller spekulera i orsaken till hennes avgång. Hon har ju själv uppgett anledningen till tidningen och kommer nu att begära entledigande från KF. Jag hoppas vi får se henne igen efter valet!
Kerstin