onsdag 1 april 2009

Strängnäspartiet vill spara en miljon på politikerna!

I dagens tidning berättar Erik Berg (SP) och jag om hur man kan spara minst en miljon om året på politikerna. I måndags lade vi en motion i kommunfullmäktige om att slå ihop plan- och byggnämnden, miljö- och räddningsnämnden och teknik- och fritidsnämnden till en gemensam nämnd; samhällbyggnadsnämnden. Vi har två syften med det. För det första skulle man spara mycket pengar på att effektivisera politiken på detta sätt. För det andra skulle politiken få tillbaka makten över samhällsplaneringen, som i dag styrs helt av tjänstemännen.

Kommunalrådet Jens Persson (C) är positiv till vårt förslag och påpekar klokt att det är nödvändigt för politiken att anpassa sig till tjänstemannaorganisationen; en organisation som har totalförändrats under mandatperioden. Detta har Jens Persson vid flera tillfällen sagt till oss i Strängnäspartiet också. Därför blir jag förvånad när jag läser Jens Perssons reservation till förslaget, som lyder så här: "Men det är tidsaspekten jag är tveksam till. Jag tror att det blir svårt att göra så här kraftiga förändringar mitt under en mandatperiod".

Varför skulle det vara svårare att förändra den politiska organisationen än tjänstemannaorganisationen? Är politiken långsammare på något sätt? Eller har vi bara stelnat i gamla former? Eller är det som Erik Berg (SP) säger till tidningen: "Problemet är att det sitter ett antal politiker från majoriteten på framskjutna poster och att några av dem måste kliva av. Det handlar både om politikerarvoden och makt". Är dessa arvoden och uppdrag viktigare än att behålla personal i förskola, skola och äldreomsorg?

11 kommentarer:

MariavB sa...

Ett utmärkt förslag. Tror till och med att vi kan få Jens med oss på sikt i detta. Bra att ni visar på den "rätta vägen ". Maria

MariavB sa...

Men sossarna kommer att spjärna emot. . . .

Margit Urtegård sa...

Hej Maria.

Tusen tack. Vi har pratat om detta länge nu och tyckte det var dags att lägga fram ett besparingsförslag från politiken också. Skall vi få något förtroende hos allmänheten i dessa tider då alla andra måste spara, måste även vi visa att vi är beredda att dra vårt strå till stacken.

MVH Margit

erik berg sa...

Hej Maria.

Det är nog bara förnamnet.

Hälsningar Erik

Apan sa...

Bra förslag!

En del ersättare och annat löst folk från småpartierna kommer nog protestera, men så får det bli...

Mats Werner sa...

Jag ser jävsproblematik i den av er föreslagna lösningen som jag sagt. Myndighetsutövningen inom Miljösidan måste splittras mellan den nya nämnden och Kommunstyrelsen vilket inte är en lycklig lösning.
Från vårt parti vill vi ju som ni vet gå ett steg längre, men alla steg i rätt riktning är bätte än inga steg alls.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Myndighetsutövningen är inget problem egentligen, man lägger den/det under KS. Och som du och Maria säger; att gå in på rätt väg är det viktigaste. Detta är rätt väg.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Ja, att det är rätt väg är klart, det har jag ju sagt. Men om vi söker snabba åtgärder pga den ekonomiska krisen, så är detta knappast den snabbaste.
Strukturen på den politiska organisationen måste ändå vara förankrad i en analys med bred uppslutning om vad som är bäst ur demokratiskt perspektiv.
Vi är iofs överens t stor del om linjerna, men jag tycker att detta bör diskuteras på djupet i demokratiberedningen, och då med ett bredare synsätt, där även kommundelar, beredningar, råd och utskott inkluderas.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

I bland måste man kunna ta beslut också och börja någonstans, nu är vi där, det behövs att göra prioriteringar nu, helst i går. Under den här mandatperioden har tjänstemannaorganisationen ändrat form och politiken har stått still, där är vi nog överens. Allt behöver inte långa utredningar, vissa saker vet vi, hjulet blev inte uppfunnen i går.

Men, det är inget som hindrar att detta tas upp i demokratiberedningen. Men, snälla, gör det inte till en långdragen utredning som tex skolokalsutredningen, där man inte kommer fram till något i alla fall, förutom tokiga förslag med kostnader man inte kan begripa vart de kom ifrån.

MVH Margit

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej Margit!

Bra förslag!
Tummen upp för verkliga försök till besparingar i alla led.
Tufft förslag som sticker ut!

Men finns det inte risk för att den nya nämndens möten blir för långa, eller kommer det vara möten oftare.
Kram Cattis

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Du skriver: "Men finns det inte risk för att den nya nämndens möten blir för långa, eller kommer det vara möten oftare".

Min uppfattning är att långa möten beror till dels på ordförande. Färre nämnder gör varje plats i nämnden mera attraktiv, tror jag, då måste/kommer alla partier att nominera sina bästa och mest engagerade politiker till de platserna; inga flera kafferep alltså.

Det viktigaste är att få översikten över frågorna; en helhetssyn och då lättare kunna bygga ett gott samhälle för alla. Flera möten tror jag inte att det blir.

//Margit