torsdag 26 mars 2009

Lotta Grönblads (S) lek med siffror!

Lotta Grönblad (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden leker tydligen med siffror när hon pratar om sin brutalbudget. I gårdagens tidning säger hon: "...att sänkningen inte blir 4,1 procent för grundskolan som det står i tjänstemannaförslaget, utan 3,1 procent". Det var lögn och förbannad dikt. I går kväll beslutade den sosseledda majoriteten i nämnden att elevpengen i grundskolan skall sänkas med 4,1 procent från 1 april 2009. Ekonomen på skolkontoret förklarar att det blir 3,1 procent på helårsbasis; om man lägger det ut på de månader som redan har gått. Det är en lek med siffror och det hjälper inte våra drabbade skolelever ett dugg.

I gårdagens tidning säger Lotta Grönblad också när det gäller uppsägning av personal: "Ett 30-tal kan jag tänka mig, men inte därutöver". Det är inte heller sant. Det är redan bestämt att 32 personer skall varslas och 60 personer till ligger i farosonen. Kommunalrådet Jens Persson (C) säger till tidningen fredag den 20 mars: "I Strängnäs är ungefär 100 jobb hotade". Därmed inte sagt att detta enbart gäller skolpersonal. Socialnämnden har fått ett sparbeting på 9 miljoner, så det kommer antagligen att bli uppsägningar även av vårdpersonal framledes.

I dagens tidning säger Lotta Grönblad något som verkligen oroar: "Campus har redan en ryggsäck på 7 miljoner i underskott som inte syns här". Hur många döda hundar eller miljoner kronor finns det begravd, kan man undra. När får vi veta hela sanningen?

ledarsidan är de, som vanligt, extra varsamma i sin kritik mot Lotta Grönblad (S). De skriver: "I opposition profilerade sig partiet som skolans främsta vän, åtminstone i betydelsen att Socialdemokraterna alltid övertrumfade den dåvarande majoriteten om tilldelning av pengar. Skolpolitikern Lotta Grönblad (S) lierade sig med såväl föräldraföreningar som lärarfack i krav på ökade anslag till skola och förskola". Det är en klockren beskrivning. Men, sen skriver ledaren: "Opportunism straffar sig förr eller senare. Det kommer Socialdemokraterna snart att inse. Men det kan också bli en lärdom för dagens oppositionspartier som hoppas att någon gång hamna i majoritet. Deras ord nu kommer att jämföras med deras handlingar i framtiden". Alla politiker är inte opportunister och maktgalna; om nu skribenterna på ledarredaktionen skulle tro det!?

7 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Jag tyckte att ledaren hade en väldigt skarp och träffsäker kritik av sossarna.
"Opportunism" kanske dock inte är ordet som sammanfattar det här skeendet korrekt. Och givetvis är det viktigt att påpeka det som du gör Margit, att alla politiker är inte opportunister.
Vissa av oss anser att det är viktigt att ha dialog med medborgarna under hela mandatperioden, och vissa av oss kommer att stå för det vi lovar.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Du har rätt, ledaren var väldigt skarp och träffsäker i sin kritik av sossarna.

Och alla politiker är inte opportunister. Vissa av oss är beredda att alltid stå upp för det vi tror på; kosta vad det kosta vill! Du gör i alla fall det.

MVH Margit

Niklas_Axvallen sa...

Jag tycker det är roligt när alla tjaffsar om siffror, när ska dem börja se till individen? Det är människor som jobbar på dessa platser, och om jag inte har helt fel så är eleverna som går på skolan också människor! Men Lotta ser väl dem som statistik, och benhandlar dem där efter. Siffror är inte allt!

Margit Urtegård sa...

Hej Niklas.

Har precis pratat med en väninna som har barn på en friskola. Hon är orolig för hur hårt sänkningen av elevpengen kommer att slå mot hennes barns skola. De kommer att flytta från Strängnäs om deras skola blir tvugna att stänga. Själv har jag ingen erfarenhet av friskolor, mina tre barn har gått/går i kommunal skola. Men, jag respekterar att andra väljer andra skolor till sina barn.

Min väninna är rädd för att detta är Lotta Grönblads sätt att förstöra för friskolorna. Fast hon gör det svårt för den kommunala skolan också. Att sänka elevpengen så kraftigt mitt under ett skolår är inte klokt. Tänk om de hade gjort något förra året; att agera fem i tolv blir det alltid fel.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Jag skulle uppfatta det som avtalsbrott, om jag var rektor för en friskola.
Men jag skulle inte vara gladare om jag var rektor för en kommunal skola.
Om de kommunalá skolorna tvingas att trots säntk elevpeng åstadkomma nollresultat 2009, så kommer de att få dra ner betydligt mer än de 3,1 eller 4,1 procent det talats om. Eftersom uppsägningar kan träda i kraft tidigast i höst, så måste nedskärningen bli dubbelt så stor, om man ska uppnå begärde ekonomisk effekt. Det blir alltså snarare 6-8procent av personalen som ska sparkas ut i höst.

Anonym sa...

Friskolorna klarar sig högst sannolikt från denna konfiskation av tilldelade medel. Detta p g a att lagen säger att man inte frå försämra under innevarande period.

Att säga upp personal tar nära ett år från tanke till handling. Lagen om anställningsskydd måste följas och det är en hel del steg som måste tas innan en uppsägning blir verklighet.

Så denna neddragning kommer med största sannolikhet inte ske under innevarande år.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Du skriver: "Eftersom uppsägningar kan träda i kraft tidigast i höst, så måste nedskärningen bli dubbelt så stor, om man ska uppnå begärde ekonomisk effekt. Det blir alltså snarare 6-8 procent av personalen som ska sparkas ut i höst".

Du har rätt; i oktober får de här 32 personerna gå och då är det knappt tre månader kvar av året. Det var flera politiker från oppositionen, som sa till Jens Persson (C) innan jul att de måsta varsla övertalig personal, som vissa skolor hade, innan nyår så det får effekt under år 2009. Nu blir det nästan ingen effekt det här året samt att man sänker elevpengen i stället för att varsla personal på de skolor det gäller.

Enligt Jens Persson (C) så har de för många lärare på Thomasgymnasiet, något som alla skolbarn i Strängnäs kommun nu skall få betala. Tala om ansvarslöshet på hög nivå! Hade den här politiska ledningen arbetat i ett privat företag hade de fått sparken för länge sedan.

MVH Margit