lördag 13 december 2008

Ha en trevlig Lucia!

Tärnorna Yeska och Margit.
















Vi var tre tärnor i aktion på Bokia i Strängnäs i dag. Här har två av oss tagit oss en välförtjänad kafferast. Vill med denna lilla artikel och bild önska alla mina läsare en trevlig och fridfull Lucia!

fredag 12 december 2008

En timme med Pär Nuder (s).

Pär Nuder (s) och Margit Urtegård.
















I dag kom Pär Nuder (s) till bokhandeln i Strängnäs för att under en timme signera sin bok "Stolt men inte nöjd". Det kom inte så många kunder under den timmen Nuder var där, så jag kunde obehindrat prata i lugn och ro med honom. Vi pratade om allt ifrån köttberget, hans bok, Jens Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland, feminism, klassfrågan och skillnaden mellan norsk och svensk politik. Nuder gav ett mycket intelligent, sympatiskt, vänligt och trevligt intryck. Det känns som jag har haft äran av att träffa en statsman av hög klass och stor integritet. Nu har jag en signerat bok, som jag skall läsa med stort intresse.

tisdag 9 december 2008

To norske gutter på Malta!

Margit og Ole Jacob. Morten og Margit. När jag skulle på språkkurs på Malta i november så hade mitt resbolag gjort ett litet fel, jag kom till Malta på en lördag och kursen startade först måndagen efter. Tidigt en lördag stod jag där på mitt hotell på Malta, mitt bagage stod kvar i Frankfurt. Den skulle komma först nästa dag. Jag var tvungen att leta mig fram till närmaste köpcentrum för att handla mindre varma kläder, det var över 25 grader varmt och jag var klädd för svensk november! Tandborste inhandlades också. När jag gick mot mitt hotell, funderande på hur jag skulle få tiden att gå, två dygn ensam på en ö där jag inte kände någon, hur skall detta gå, jag som är så sällskapssjuk av mig; då såg jag de, to norske gutter! Jag hade sett de på flygplatsen i Frankfurt, jag hade hört de tala med varandra så jag visste att de var norrmän. Mitt på gatan, på Malta, gick jag fram till de två stiliga herrarna och sa: "Og her kommer det to norske gutter også, hallo, hva gjör dere her?" De berättade att de hade åkt till Malta tillsammans för att ha semester. Fru och hund hade fått stanna hemma. Under de sista fyra åren, hade de två åkt på semester till olika delar av världen. De var goda kompisar sedan skolan. Ole Jacob skulle köpa badbyxor och jag frågade om jag fick hänga på dem. Det fick jag så gärna. Jag köpte en bikini, min låg ju i Frankfurt. Vi slutade dagen med att äta middag tillsammans. De följde mig gentlemannamässigt tillbaka till mitt hotell. Dagens gutter har mycket att lära av dessa gentlemen. Vi avtalade att träffas tidigt nästa dag. Vi spankulerade runt på Malta tillsammans hela söndagen, som riktiga turister. På måndagen började ju jag mitt hårda liv; i skolbänken på språkskolan! Fast vi träffades flera gånger till ändå. De spelade golf en dag, gick på museum någon dag medan jag pluggade och slet!:-). Deras sista kväll på Malta bjöd de mig på en fantastisk middag med gott vin på en underbar restaurant. Jag berättade för mina klasskompisar att nu skulle jag möta mina to norske gutter. Jag prejade alltså två norska män på gatan; de såg ju trevliga ut. Som vanligt hade jag rätt, min människokunskap är stor, jag tar sällan fel på folk. En och annan groda eller padda har jag dock mött under mitt liv, men de allra flesta jag har valt till vänner står sig gott fortfarande; som ett riktigt gott årgångsvin. På skolan hade de mycket roligt åt det här, hur jag hade träffat på mina två norska herrar. De tyckte jag var helgalen; men på ett positivt sätt! Hei Ole Jacob och Morten, når dere leser det her; Tusen takk for sist. Jeg er kjempeglad for at jeg traff dere, det var kjempekoslig og kjempemorro. Håper dere kommer hit til våren. Stor klem fra meg til dere.

Smarta feminister!

Lotta Snickare och Margit Urtegård.
















Den här fantastiska, kloka och medvetna kvinnan, Lotta Snickare, höll också föredrag i lördags på riksdagshuset för Liberala Kvinnor. Under programpunkten "En särskild plats i helvete för kvinnor som inte hjälper varandra", talade Lotta med stor inlevelse. Jag kan ge henne en lista på kvinnliga politiker i Strängnäs kommun, som gärna käkar andra kvinnor till frukost, tänkte jag för mig själv när jag lyssnade till Lotta. Det upplever nog inte män så ofta; det att möta människor som du känner vill klösa ögonen ur skallen på dig! Det gör vi kvinnor!

Lotta har tillsammans med Liza Marklund skrivit boken "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra". Den har jag köpt och lusläst, köp den! För alla Er som inte har förstått att det finns strukturer i samhället, såkallade könsmaktstrukturer, köp den! Läs den och bli upprörd. Fundera sen på om du vill göra något åt saken eller bara tänka på dig själv och skita i alla andra; dina systrar! Av egoistiska skäl så är det nämligen så att många kvinnor låter bli att se de här könsmakstrukturerna; "det drabbar ju inte mig (tänker de)".

Lotta pratade om tre typer. Den första typen ser inte problemet alls; särskilt biologisterna, som antagligen har fått mjölk i huvudet. Den andra gruppen ser att det finns orättvisor beroende på kön, men är inte beredda att göra något åt saken; då det inte drabbar de själva. Många kvinnor förlitar sig på att om de är söta, gulliga och håller sig väl med grabbarna så blir de automatiskt med i gutteklubben. Glöm det tjejer, ni kommer aldrig att bli trebenta om ni inte gör en könsoperation. I bastun får du inte heller komma in, i alla fall inte när de viktiga sakerna skall diskuteras. Den tredje gruppen är de som är medvetna om problemet och är beredda att kämpa för att göra skillnad. Det är vi det, smarta feminister, som har genomskådat det hela och är modiga nog att kämpa för våra systrar, våra mödrar, våra döttrar och hela mänskligheten!

"Det måste finnas kvinnor, modiga och behjärtade nog att våga stå för en mening även om den inte är populär, men som kanske är ämnad att prägla en kommande tid." Elisabeth Tamm (1880-1958).

Just det, någon undrade varför jag hade gått med i Liberala Kvinnor? Jag är ju strängnäspartist. Det här med förtryck och diskriminering av kvinnor är ett globalt problem, det är därför svårt att göra så mycket åt problemet här lokalt. Jag kommer därför att arbeta med de frågorna via Liberala Kvinnor. Folkpartiets kvinnoförbund är det mest aktiva och konstruktiva kvinnoförbund här i Sverige. Därför var det naturligt för mig att välja just dem. Jag är ju feminist och mycket stolt över det dessutom!

söndag 7 december 2008

En dag med Birgitta Ohlsson (fp).

Margit Urtegård och Birgitta Ohlsson (fp) i förstakammarsalen.
















Gårdagens evenemang med Liberala Kvinnor i Stockholm öppnades av dess förbundsordförande Birgitta Ohlsson (fp) under programpunkten: "Var e brudarna?" Direkt när hon, med sin starka men ändå ödmjuka entusiasm, började tala kände jag att jag hade valt rätt aktivitet för denna tidiga och regniga decembermorgon; vilken kvinna! Jag har träffat Birgitta Ohlsson tidigare och jag hoppas få äran att se och prata med henne vid flera tillfällen.

I dagens DN söndag får vi läsa "En dag med Birgitta Ohlsson". Då har jag fått två dagar med henne denna helg, tänker jag. Då har jag fått kvinnokraft och kvinnoglädje i stora portioner, så att jag klarar kämpa vidare ett tag till! Hon säger till DN (081200), rörande USA: "Det finns en speciell vitalitet i USA. Jag tror jag skulle gilla bättre att vara politiker där. I USA är det positivt att ha idéer, sticka ut och vilja förändra. Här hemma får man inte förhäva sig, inte vara stolt över att man syns och hörs. I svensk politik skall man helst tona ned sig själv." Det har hon helt rätt i, men det rör i första hand oss kvinnor, vi skall inte synas eller höras.

Åsa Kroon Lundell, universitetslektor Örebro Universitet, talade på Liberala Kvinnor om just det här med media och kvinnliga politiker. Hon berättade om sin forskning under temat: "Söt, ledsen, manhaftig eller galen - media och kvinnliga politiker". Hur porträtteras kvinnliga politiker? Tänk på det när ni läser om kvinnor i tidningar framledes. Kvinnor framställs oftast som prinsessor, tokstollar eller häxor.

Alice Bah; en stjärna bland stjärnorna!

Alice Bah och Margit Urtegård.





















I går var jag i riksdagens förstakammarsal i Stockholm. Liberala Kvinnor arrangerade en dag för sina medlemmar; en dag fullspäckad med fantastiska föredragshållare. Temat var makt, möjligheter och mod. Alice Bah var en av dessa strålande, starka kvinnor som gav oss mod och hopp. Hennes personliga föredrag var helt outstanding. Förståelsen, sympatin och genklangen från publiken lät inte vänta på sig; vi skrattade igenkännande från början till slut. Det var befriande att lyssna till Alice. Jag är mycket tacksam för att jag åkte på denna heldag bland systrar och bröder i riksdagshuset; vad annat nyttigt kan man göra en lördag?! Tusen tack Alice!

Alice Bah: "If you can dream it, you can do it!"