torsdag 27 november 2008

Familjen Urtegård/Wennerberg.

Benjamin, Pontus, Emil, Margit och Margarita.
















I juni i år blev Emil Zacharias Urtegård konfimerad. Det var en stor dag. Solen sken och släkten från Norge fanns här. Jag längtar till sommaren!

tisdag 25 november 2008

Liberala Kvinnor.

En bild från vackra Malta.
















Föreningsmänniska som jag är har jag alltid varit med i flera olika föreningar. Nu har jag gått med i Liberala Kvinnor. Birgitta Ohlsson (fp) är ordförande i Liberala Kvinnor, som är folkpartiets kvinnoförbund, men man måste inte vara medlem i folkpartiet för att vara med i Liberala Kvinnor.

"Är du också förbannad? Öppna ögonen. Världen ser olika ut om du är kvinna eller man. En majoritet av världens allra fattigaste är kvinnor. En minoritet av världens parlamentsledamöter är kvinnor. Kvinnor könsstympas, våldtas, hedersmördas och säljs. Även i vårt land lever orättvisorna. Kvinnor har mindre pengar i plånboken. Kvinnor tar det största ansvaret för hem och barn. Kvinnor är underrepresenterade som ledare. Kvinnor misshandlas i nära relationer. Kvinnor får sämre vård. Föråldrade könsroller hindrar individers utveckling. Det är som att gå omkring i för trånga skor. Det är inte fötterna som är för stora utan skorna som är för små. Det går att förändra." Hämtat från: www.liberalakvinnor.se

söndag 23 november 2008

Kul att gå i skola på Malta.

Vänner från Slovakien och Tyskland.



















Här är min basklass på Malta. Jag läste engelska i olika grupper under mina två veckor på Malta, men tillhörde en basgrupp. En dansk, två ryssar (en rysk tjej tog bilden), en tjej från Turkiet (inte med på bilden), en från Venezuela, jag och min lärare från Malta. En häftig kvinna som pratade i ett kör. Jag sa till henne en dag att hon var dålig på att lyssna. Hon skrattade högt och sa att det tycker hennes man också. Man kunde inte annat än att älska henne, hon fick fram det bästa i oss. Jag är mest glad för att jag träffade folk från Ryssland. Mina nya vänner därifrån gav mig ett annat perspektiv på deras land. Jag berättade att man i svenska tidningar nästan bara får läsa negativa saker om Ryssland och då speciellt Putin. Då log de. De kunde berätta att nästan alla ryssar älskar Putin, han har gett det ryska folket deras självkänsla och stolthet tillbaka. Nästa år åker jag dit och hälsar på min ryska vän i Sibirien.

fredag 21 november 2008

Stor säkerhet i Egypten.

Två av hotellets många vakter och jag.
Här sitter jag mellan två av alla säkerhetsvakter på vårt hotell i Egypten. Kort tid innan vi kom till Egypten hade 16 turister blivit kidnappade på en turistort nära oss. Fast vårt hotell från utsidan såg ut som ett enormt fängelseområde så kändes det helt OK att det var så. Lika bra att vara på den säkra sidan i ett av världens fattigaste länder. Egypten är det tredje fattigaste landet i världen. Islamifieringen som pågår för fullt i landet påverkar också. Det finns fundamentalister som inte vill ha turister dit. Då blir turisterna ett terrormål. Här har jag frågat vakterna om det är OK för dem att Emil fotograferar de tillsammans med mig. Det var inga problem. När jag spontant sträckte fram min hand för att flytta på deras walkie-talkie apparat kände jag deras vakna hökblickar träffa mig. Emil såg det också och hann fånga detta på bild. När de insåg att jag inte skulle röra en av deras "leksaker" slappnade de av och kunde lugnt le in i kameran:-).

Vänskap.

Margit och Marije.





















När man som mest behöver det så kommer de; de små vänliga hälsningarna via mejl, telefon och sms eller via den gamla goda "snigelposten", som gör en så gott. I dag fick jag mejl från min väninna i Tyskland och hon skickade mig det här kortet som togs på henne och mig framför en "bikupa" på Malta; här gjordes honung en gång i tiden. Marije har en syster boende i Sverige, så när hon kommer för att besöka henne så kommer hon att hälsa på mig i Strängnäs också. Det ser jag fram emot. Marjie var tillsammans med mig en mycket flitig deltagare på salsakursen på Malta.

torsdag 20 november 2008

Jeronimo Gonzalez.


















Här är pappan till min dotter Margarita. Vi träffades på Lanzarote 1985. Han var då 26 år och jag 18 år. Margarita föddes 1986. Jeronimo är en underbar människa och är en god vän av mig och min familj. Margarita har varit på Lanzarote många gånger och träffat sin pappa. När hon var liten åkte jag dit med henne flera gånger. För ett år sedan åkte hon dit ensam och stannade där ett par månader.

tisdag 18 november 2008

Ryck upp dig mamma!

Emil och mamma i Bulgarien 2007.

















Tid för pedikyr i Egypten 2008; fotograf är Emil.
















Dagen D är över, jag är mör i hela kroppen och mitt hjärta är krossad, men jag är vid gott mod. Mina vänner har ställt upp till 100 procent i dag. Tusen, tusen tack till alla Er, mina underbara vänner, I love you all!

När min son, Emil, kom hem från skolan gick jag fortfarande runt i morgonrock och kände mig helt värdelös. Synen av min älskvärda son gjorde mig gott och jag sa till honom att jag skulle rycka upp mig och göra middag åt oss. Han svarade: "Bra mamma, ryck upp dig!" Han log sitt bästa leende och gav mig en kram. Vad hade livet varit utan dessa underbara och roliga barn?

måndag 17 november 2008

Någon som behöver bikta sig?

Margit i en biktstol på Malta.





















Jag hittade en biktstol i en kyrka på Malta. Där jag sitter brukar prästen att sitta. Biktstolen är vanligen tredelad, som den är här: Prästen sitter i mitten avskiljd från de biktande av ett galler och mottar bikten från de troende som knäböjer i de yttre avdelningarna. Nu är jag protestant och inte katolik, så jag har aldrig biktat mig. Men, det var kul att testa prästens stol.

Sir Winston Leonard Spencer Churchill.

Sir Winston Leonard Spencer Churchill och jag!
















På Malta finns allt. I Valetta hittade jag denna staty av Winston Churchill. Jag hoppade in bredvid statyn, där man definitivt inte fick gå, och min norska vän Ole Jacob tog bilden. Var ju tvungen att komma nära för att det skulle bli en bra bild:-).

lördag 15 november 2008

Passerat 40 000; tack till alla mina läsare!

Margit inuti en katakomb på Malta.
















Innan jag åker till Eskilstuna, på fest hos mycket goda vänner, vill jag åter igen tacka alla mina läsare. Har i dag passerat 40 000 besökare. Tusen, tusen tack till alla Er som väljer att besöka min blogg. Utan Er ingen debattglädje och då hade det heller inte varit särskilt entusiasmerande och givande för mig att fortsätta blogga. I love you all!

I´m back in town!

En "kanontur" på Malta!
















Efter tre veckor på resande fot, boende i en resväska, skall det bli oerhört skönt och dejlig att vara hemma ett bra tag innan jag åker ut på nya äventyr igen. Jag tänkte att blogga från Malta, på engelska faktiskt. För det första för att det inte finns ä, ö och å på tangentbordet där nere och för det andra för att jag ju befann mig på en kurs i engelska. Då Peppe, Jeppe eller vad han nu hette på död och liv skulle ha synpunkter på det, så lade jag ner det projektet. Jag har i stället njutit av min språkkurs på Malta och allt vad det innebar/innehöll. Mycket prat, skratt och lite verkstad, skulle nog många vilja kalla det. Men, så är det inte, vi har jobbat hårt.

Jag har haft det otroligt roligt på kursen. Nu skall alla intryck smältas och lagras. Alla mejladresser skall läggas in i datorn och bilder sparas. Vänner från "all over the world" finns i mitt hjärta och i min själ. Jag är lyckligt lottad som har fått vara med om denna spännande kulturresa på Malta. Med stor tacksamhet och ödmjukhet skall jag bära dessa erfarenheter, kunskaper och minnen med mig vidare i mitt liv. I morgon skall jag berätta mera. Nu skall jag sova några timmar i min egen säng. Borta bra, men hemma bäst!

tisdag 4 november 2008

A report from Malta.

Hello everybody. Here comes a little report from Malta. The weather is nice here and I go around in summer clothes.

Yesterday was my fist day at the english school here in Malta. In my study group we are people from all over the world, Denmark, Russia, Argentina, Norway, Finland, China, France, Slovakien and Austrien.

Yesterday evening my friends and I were on a salsacourse in a pub, it was very funny. Then we danced all through the night. I got myself a dancing partner from Sicily, they knew how to dance I can promiss you! Tonight I will go to this salsacourse again. Study during the day and dancing in the evening, thats how my life is now for two weeks along.

I live in a little hotel, with only thirty rooms. We are like a little happy family. The people from Malta are very friendly and sweet. Malta has a very dramatic, exiting and long story behind.