lördag 22 november 2008

Fy, fy Norge??!!

Den norska flaggan.
Den norska regeringen har bestämt sig; Norge föredrar amerikanska stridsflygplan framför svenska Jas Gripen. Vi som såg ett Jas Gripen plan störta i marken på TV för några år sedan tycker kanske inte att det är så konstigt val av norrmännen. Styret i jagerflyprosjektet i Norge säger: "På bakgrunn av de samlede konklusjoner er flytypen JSF den eneste kandidaten som er egnet til å dekke de fagmilitære kravene til ny kampflykapasitet, og samtidig på en tilfredsstillende måte ivareta Norges nasjonale og internasjonale forpliktelser."

Jag förstår att många svenska journalister med flera tycker det är jobbigt när norrmännen i demokratisk ordning själva vill bestämma hur de vill göra. Någon ryss sa till mig på Malta att Putin är bra för Ryssland; kanske inte för Sverige, men för Ryssland! Jens Stoltenberg, statsministern i Norge, kanske inte är bra för Sverige, men säkerligen är han bra för Norge. Där får svenska journalister ett problem, tror jag. Hur kunde de? De där djävla norrmännen. De äckelpräktiga äppelkindade hurtigbullarna, våra små bröder där borta. De har blivit stora nu, inse det. De gör som de vill! Den sista sovjetstaten, som Björn Rosengren (s), kallade de, skiter fullständigt i vad storebror säger! Dags att Sverige accepterar andra länders val kanske? Carl Bildt gör det, tack och lov för att det finns kloka människor även här.

ledarbloggen skriver Susanna Birgersson i en artikel "Fy, fy Norge" om detta. Jag har grundat på vad hon menar. Om hon bara refererar till vad andra har sagt eller om hon verkligen tycker att Norge skulle köpa Jas Gripen just för att Sverige är ett grannland. Hon skriver: "Ja, det låter nästan som om Norge, i egenskap av grannland, faktiskt borde ha köpt just våra plan." Hon menar nog att det är konstigt att kräva av norrmännen att de skall handla från just Sverige bara för att de är deras grannar. Jag hoppas det. Men, som jag har kommenterat förr på min blogg, jag tycker det är dags att ledarsidan och ledarbloggen skriver något positivt om Norge, Sveriges bästa granne!

Norge är det land i världen som ligger närmast Sverige i både kultur och språk. Samtidigt vet svenskar väldigt lite om Norge i allmänhet och norrmän i synnerhet. I Norge refereras hela tiden till Sverige, norrmän har ett helt annat grepp om vad som händer i Sverige än tvärtom. När vi åker till Norge på sommaren frågar folk till exempel vad Mona Sahlin gör nuförtiden, diskuterar svenska tv-såpor och Fadimemordet.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Tror du själv på vad skriver Margit?

Lilla Norge vek ner sig för STORA USA. Förstår du inte att det har förekommit påtryckningar på hög nivå från den amerikanska sidan för att Norge skall välja "rätt".

Den här Norgeaffären är inte färdigdiskuterad ännu, vi får se var den slutar.

Rosengren myntade uttryckt "den sista sovjetstaten".
Fantastiskt träffande för Norge.

Mvh (s) forever

Margit Urtegård sa...

Hej (s)forever.

Lilla Norge, säger du. Det är symptonymt för många svenskar att se på Norge på det sättet. Kanske därför många affärer mellan Sverige och Norge fallerar? Har du tänkt på det? Kanske dags att vara lite ödmjuk? Förlåt mig, men det är inte framgångsrikt att sitta på höga hästar jämt. Dags för storebor att vara öppen för andras åsikter, kanske?

Du är inte snäll när du säger att Rosengren myntade ett träffande uttryck för Norge. Jag tycker du har fel. Rosengren var rolig, men ingen träffsäker politiker.

MVH Margit

Anonym sa...

Detta uttryck som Rosengren myntade var lika roligt som Stig Malm´s "fittstim".

Jag kan vara ödmjuk om du försöker vara det. Norge är ett litet land med stark koppling till USA.
De vågar väl inte gå emot detta stora land i väster ?

Skylla på att planet inte stämmer med deras krav ?
Patetisk bortförklaring.

Tror detta kommer att hamna på statsministernivå så småningom.

Mvh (s) forever

Margit Urtegård sa...

Hej (s)forever.

Jag kan visst vara ödmjuk. Vi försöker det tillsammans OK?

Vi kan börja med att Norge är ett litet land med starka kopplingar till USA, fine! Norge är med i NATO, det är naturligt att det militära och fredsbevarande samarbetet påverkar denna affär.

Till Sverige, vi är inte så stora vi heller, 9 miljoner invånare. Vem vågar Sverige gå emot? Landet som aldrig tar ställning!

Jag har bott i Norge i 26 år, jag delar inte din syn på norrmännen.

MVH Margit

Anonym sa...

Du har snart bott halva ditt liv i Sverige. Snart dags att du säger något vackert om sverige och svenskarna.

Förstår annars inte varför du inte flyttar "hem" till kära Norge ???

SD

Margit Urtegård sa...

Hej igen (s)forever.

Du skriver: "Tror detta kommer att hamna på statsministernivå så småningom."

Jens Stoltenberg är statsminister i Norge, vill bara påminna om det och han är med på förslaget. Jag har stor respekt för Fredrik Reinfeldt, men hallå här ligger han i le. Stoltenberg är en erfaren ledare, fast han är norsk:-).

MVH Margit

Anonym sa...

OK Margit !

Jag ger mig, vill inte få onda ögat av dig pga JAS-projektet.

Kram på Dig

(s) forever

Margit Urtegård sa...

Hej SD

Du skriver: "Förstår annars inte varför du inte flyttar "hem" till kära Norge ???"

Hade jag inte varit norsk, så hade du kunnat bli kallad rasist. Du är helt ute och cyklar, jag talar oftast väl om Sverige, jag älskar mitt nya hemland. Men, jag är ledsen för den kunskapsbrist jag ser och upplever bland svenskar om andra länder och kulturer och då tänker jag inte bara i förhållande till Norge. Men, det är lätt att slå på mig, jag är norsk och ingen diskrimineringslag skyddar norrmän i Sverige.

MVH Margit

Anonym sa...

Är inte Stoltenberg socialdemokrat?
Det är ju ändå positivt :-))

Märkligt att du hyllar honom så ?

(s) forever

Margit Urtegård sa...

Hej (s)forever.

Jag har träffat Jens Stoltenberg, en mycket klok politiker, som styr en rödgrön regering. För mig är person viktigare än parti, fast det normalt brukar sammanfalla med bra parti bra politiker, om du förstår vad jag menar?

Jag följer norsk politik, den är spännande, kreativ och hoppfull. Det politiska korrekta är en svensk politisk sjukdom stödd av journalisterna.

MVH Margit

Anonym sa...

Är inte rasist, bara allmänt trött på alla som klagar på Sverige och det svenska folket.

OBS ! SD står inte för SverigeDemokraterna.

SD

Anonym sa...

Kan inte du bli rikspolitier då ?

Känns som om Strängnäs är lite för litet för Dig.
Du kastas nog snart ut ur kommunalhuset som du härjar med alla pampar.
Du skulle kunna röra om lite i grytan uppe i Stockholm vet ja.

Jag lovar rösta på dig trots att jag normalt är trogen (s).

(s) forever

Margit Urtegård sa...

Hej SD

Du har i så fall missförstått mig. Jag kritiserar först och främst det svenska storebrorkomplexet gentemot Norge. Jag vill hävda Norges rätt att själv bestämma precis som jag tycker att Ryssland skall få bestämma över sitt land. Jag är så trött på att vissa svenska journalister och några enstaka svenska politiker tror sig veta bäst även när det gäller andra länders angelägenheter.

Lite ödmjukhet och respekt bara, inget annat.

När jag var på Malta läste jag mycket i engelska och amerikanska tidningar. Deras journalister slår de svenska journalisterna med hästlängder.

MVH Margit

Anonym sa...

Kurren har i alla fall A Voronov.
Det har inte de engelska och amerikanska tidningarna :-O

Chefred.

Margit Urtegård sa...

Hej (s)forever.

Du skriver: "Du kastas nog snart ut ur kommunalhuset som du härjar med alla pampar." Skulle vilja se att någon försöker kasta mig ur kommunpolitiken:-). Vad skulle de då beskylla mig för? Kanske göra som kriminalvården då? Hitta på falska anklagelser.

Ja, jag kommer att satsa på rikspolitiken så småningom, har även bestämt vilket parti det blir. Men, när det blir har jag inte bestämt än. Trivs utmärkt i strängnäspolitiken och tror at jag behövs där.

MVH Margit

Anonym sa...

Umgås du mer med Stoltenberg så blir det säkert (s) :-))

Men du blir säkert en tråkig folkpartist, finns det något värre??? Kanske (kd) då !!!

Då röstar jag inte på dig, det lovar jag här och nu.

(s) forever

Margit Urtegård sa...

Hej (s)forever.

För sent, du har redan lovat att rösta på mig:-).

MVH Margit

Anonym sa...

OK då !

Mvh (s) forever

Anonym sa...

Har du tagit en paus Margit ?
Är tydligen populärt i politikerkretsar...att pausa alltså

Ja(s) forever

Anonym sa...

J-35 har mer imponatorfaktor än JAS...

Samma sak som att en del väljer BMW framför Toyota.

Puss Margit.

Margit Urtegård sa...

Hej Peo.

Du glömde känslan; vissa av oss betalar för känslan.

Puss på dig också.

Kram Margit

Anonym sa...

Du har en Norgevän i mig, Margit.
Skulle vilja jobba i Tromsö när jag blivit pensionär. Var med på norska nat. dagen i våras i Stockholm. Det var fint.Var den ende med svensk folkdräkt men jag blev mycket väl mottagen !
Kram/maria